Pulsklokke gir økt forbrenningFor et års tid siden kjøpte jeg meg en pulsklokke. En pulsklokke er, foruten en vanlig klokke, en utmerket måte for meg å styre intensiteten i treningen min på. I tillegg gir den meg en ganske nøyaktig oversikt over hvor mange kalorier jeg faktisk forbrenner på en treningsøkt.

 

Pulsklokken består av selve klokke, samt en pulsmåler som jeg fester på mellom brystet og magen (over hjertet). Denne sensoren/pulsmåleren sender signaler til klokken, som igjen forteller meg hva pulsen min er, og regner ved hjelp av dette ut hvor mye jeg forbrenner. Min pulsklokke er en spesialklokke for løping og gåturer, og har i tillegg en fotsensor som regner ut hvor langt jeg går, hastighet o.l. Det skal være mulig å laste informasjonen over fra pulsklokkens arkiv til datamaskinen dersom en ønsker å lage grafer o.l. av sin utvikling, men det er ikke viktig for meg, så det har jeg ikke satt meg inn i.

 

Den viktigste funksjonen for meg med pulsklokken, foruten å gi meg en god oversikt over kaloriforbrenningen, er at den hjelper meg til å styre intensiteten i treningen min. Dersom det dreier som en gåtur fra A til B er ikke dette så viktig, da denne turen vil forbrenne stort sett det samme antall kalorier uavhengig av hvor lang tid jeg bruker på den. Men dersom jeg stiller på en tennistrening eller spiller badminton med en kompis, og har en avmålt time med aktivitet, gir pulsklokken meg verdifull informasjon. Jeg kan følge med og se om pulsen min stiger eller synker. Hvis den blir for lav, forteller det meg at her må jeg bevege mer på beina, jogge og hente ballene i stedet for å gå, stå og småtrippe mens jeg venter på at motstanderen skal serve, kutte lengden på pausene litt o.s.v.

 

For min del har pulsklokken altså ført til økt forbrenning, da den hjelper meg å unngå for mange og dramatiske fall i intensitet i en treningsøkt, spesielt i badminton og tennis. Den gjør meg rett og slett oppmerksom på når jeg tar det litt for mye med ro. For andre er pulsklokken gjerne først og fremst et hjelpemiddel for å holde intensiteten lav nok, slik at de ikke bygger opp melkesyre og sliter seg ut, men dette er ikke mitt største problem for tiden.

 

Den kan også være et godt verktøy i møte med en trener som kanskje pusher deg litt hardere enn han/hun egentlig bør, fordi vedkommende ikke er vant til å jobbe med overvektige. I kveld kunne jeg fortelle tennistreneren min at jeg under en øvelse hadde lagt mellom 92 og 99% av makspulsen min, noe som økte forståelse for at jeg måtte ha litt mer tid til å gjennomføre øvelsen enn jenten ved siden av på 45 kg.

 

Min pulsklokke er ganske dyr, med en prislapp på 2400 kroner, men dette er altså en spesialklokke med tilleggsfunksjoner utover det som er vanlig for en pulsklokke. De finnes i alle prisklasser, fra godt under 1000-lappen til 4-5000 i vanlige sportsforretninger. Dersom man synes det høres interessant ut kan man jo ta en tur til en sportsbutikk og be om informasjon. Jeg er ingen ekspert, men deler gjerne mine erfaringer dersom noen lurer på noe jeg kan svar på.

Reklamer

Om Bergen

Weight loss blogger - gone down from 185 kg - working on staying down...
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

9 svar til Pulsklokke gir økt forbrenning

 1. Ann sier:

  Takk for den, Bergen 🙂
  Jeg har sett at andre har titta på hverandres pulsklokke, men kjenner ingen som bruker det så jeg har ikke fått prøvd den. Det slår meg når du forteller nå at syklene på treningssenteret har en slags innebygd pulsklokke for der kommer det opp hvor mye man har forbrent av kalorier, og også pulsen.
  Men du sier at nærmere hundre ikke er bra. Hvordan veit man hva som er bra, da? Er det bedre å ligge i nærheten av andre tall? Enten for helsegevinst eller forbrenning?

  Jeg har prøvd pulsklokke på spinning og der får man beskjed om å ligge på det gule/det blå/det røde feltet, men jeg har tenkt på det mer som en økning i intensitet, ikke som et verktøy som du legger det fram.

 2. Bergen sier:

  Makspuls = den høyeste puls et menneske klarer å komme opp i. Intensiteten vi har i en treningsøkt viser seg på hvor mange prosent av makspulsen vi oppnår. Jeg har en makspuls på 190. Dersom jeg under trening kommer opp i en puls på 188, er jeg altså på 99% av makspuls. Dersom treningen gir meg en puls på 120 tilsvarer dette 63% av makspuls.

  Forskjellig intensitet er ideell for forskjellige typer trening. En pulsmåler hjelper en å holde seg innenfor de ideelle områdene.

  Mange apperater på treningssenter har innebygget pulsmåler. Jeg vet ikke om disse er like nøyaktige som en pulsklokke (ryktet sier at de ikke er det), men de gjør nok nytten til å bestemme treningsintensiteten. Om de klarer å regne ut kaloriforbruket like nøyaktig er jeg mer skeptisk til. Jeg husker ikke grensene for de forskjellige «intensitetssonene» her, da jeg som sagt ikke bruker pulsklokken til å tilpasse meg disse selv, men primært til å måle kcal og hjelpe meg til å opprettholde en høyest mulig intensitet i tidsavgrensede treningsøkter, men kommer jeg overdem skal jeg legge dem in her. Kanskje noen andre har kan dem og kan legge dem inn som kommentar?

 3. nalleballe sier:

  Du skriver:

  «I tillegg gir den meg en ganske nøyaktig oversikt over hvor mange kalorier jeg faktisk forbrenner på en treningsøkt.»

  «Den viktigste funksjonen for meg med pulsklokken, foruten å gi meg en god oversikt over kaloriforbrenningen…»

  Det øverste utsagnet er FEIL. Det underste er mer omtrentlig.

  Det beste er nok det enkleste, å ikke trene seg stiv med en gang og ta det rolig i starten.

 4. Bergen sier:

  #3: Det meste som har med vår utregning av menneskers forbrenning og kaloriforbruk å gjøre har en feilmargin ved seg.

  Pulsklokke er av de mest nøyaktige redskap for å måle dette jeg som privatperson har tilgang til, og den er mer nøyaktig enn en del treningstabeller som viser forbrenning på forskjellige aktiviteter i forhold til tid, da den tar utgangspunkt i min kropp og den faktiske intensitet. Dermed gir den en mer nøyaktig oversikt enn f.eks. Vektklubb-dagboken, selv om de ofte er ganske godt samsvar mellom disse.

  Den er et et utmerket redskap for oss som har litt vankelig for å bestemme på følelsen om vi har «lav», «middels» eller «høy» intensitet.

 5. nalleballe sier:

  #4

  Selv om pulsklokken er mest nøyaktig sammenliknet med Vektklubb-dagboken, finnes det ingen metode som kan nøyaktig kan vise hva du forbrenner. Det er altfor mange faktorer inn i bildet, ikke bare pulsmålinger og evt vekt/høyde. I stedet for ‘nøyaktig’ ville jeg sagt en ‘grei indikasjon på kaloriforbrenninga’. Jeg henger meg opp i ordet nøyaktig.

 6. MillaVanilla sier:

  Pulsklokke er et must for meg. Har brukt det i rundt 6 år, og en treningsøkt uten pulsur føles bortkastet.

  Og når jeg i anledning mitt pulsur ser meg rundt på folk som trener så konkluderer jeg ofte at de like gjerne kunne holdt seg hjemme, eller tatt en shoppingtur: Gå på tredemølla i 30 minutter mens man snakker i mobilen, og smtidig passe på å fortelle at man faktisk trener NÅ, med stolheti stemmen. Right! Snakk om underbelastning.

  #5 – Nalleballe, ja enig! Pulsur er en «grei indikasjon på kaloriforbrenningen».

 7. Bergen sier:

  #4: Vi er nok enig i hvordan pulsklokken fungerer, men har sikkert litt forskjellig forståelse av begrepet «nøyaktig» i kalori-sammenheng.

  #5: All trening er jo bedre enn ingen trening, men pulsklokken medfører nok et mer realistisk bilde enn anntall minutter innenfor dørene påtrenigsstudioet på effekten av treningen ja. Hos meg resulterer dette i bedre innsats, og følgelig bedre treningseffekt i forhold til mine mål.

 8. Jente i Bergen sier:

  Har problemer med å få pulsbeltet til å sitte skikkelig. For at det skal fungere og sende signal til hjertet, må det sitte over brystet. Og med pupper kan det være ganske ubehagelig. Hvis jeg fester beltet under brystet, tar det ikke opp tilstrekkelig med signaler.

  Noen andre som har hatt problemer med det samme, og vil anbefale et spesielt pulsbelte?

 9. Bergen sier:

  Jeg kan dessverre ikke hjelpe deg der, men jeg håper noen andre ser dette og kan gi en lyd. Det går også an å ta en telefon til Polar eller andre levrandører og høre om de har noen løsning. Har du forresten prøvd å legge kontaltgele mellom huden og pulssensoren i stedet for vann? Jeg har ikke prøvd det selv, men kan tenke meg at det er bedre enn vann på formidling av signalene, og at en kanskje dermed kommer unna med litt svakere signaler.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s