Tåler jeg en hyttetur?


Nå kom jeg akkurat inn døren fra en hyttetur, og jeg føler jeg må stille meg spørsmålet: Tåler jeg en hyttetur? Fra min fortid som ansatt i rusomsorgssektoren vet jeg at mange rusmisbrukere har steder, musikk, personer og andre ting som setter i gang tankevirksomheten deres i retning av rusmidler igjen, og som kan vekke til live "suget". Dette kalles gjerne for "cues", og er som regel knyttet til plasser de har ruset seg, musikk de har hørt på mens de ruset seg, personer de har ruset seg sammen med og andre ting som de bevisst eller underbevisst assosierer med rus. Er hytten et slik "cue" for meg i forhold til usunn mat?

 

Forrige gang jeg var på hytten kom chips-suget så det holdt, og det samme gjentok seg denne gangen. Før juli 2006 kan jeg i grunnen ikke huske en eneste gang jeg har vært på hytten uten chips og dip. Kanskje underbevisstheten min trigges av plassen? Det er vrient når det suget regjerer i kroppen utover kvelden, og når nabobygget er en "Brustabu" med åpent til kl 22:00 hver eneste kveld blir det ikke lettere.  

 

Jeg greide å skippe chipsen denne gangen også, men det kostet. Jeg laget meg to store smoothies og ostesmørbrød (med lettost, grovbrød og pepperskinke) for å greie å motstå fristelsen. Dette ble jo til sammen nesten like mye kalorier som i en chipspose, men jeg følte likevel det var bedre enn å gi etter for chipssuget. Har man først tillatt seg å gi etter en gang er det liksom litt lettere å gi etter en gang til senere. I tillegg gikk jeg en tur sent på kvelden som nok svei av det meste av "kompensasjonsspisingen" min, så i sum overlevde jeg nok turen, men det var litt kjiipt likevel.

 

Jeg må nok tenke nøye igjennom hvordan jeg skal forberede meg neste gang jeg skal på hytten, og kanskje også om jeg skal på hytten i det hele tatt. Hvis hytteturer virkelig gjør det vanskeligere for meg så bør jeg kanskje vente med dette til jeg er kommet lenger ned i vekt og ikke har som mål å gå ned en drøy kilo i uken? Jeg trenger jo ikke oppsøke fristelsene heller.

Reklamer

Om Bergen

Weight loss blogger - gone down from 185 kg - working on staying down...
Dette innlegget ble publisert i chips, hyttetur, slanking, sug. Bokmerk permalenken.

2 svar til Tåler jeg en hyttetur?

 1. Elipeli sier:

  Hei
  Jeg merker også at jeg har visse steder og situasjoner som minner meg om tidligere utskeielser og hvor jeg får et enormt sug etter sjokolade. Jeg blir fryktelig utilpass og rastløs hvis jeg må oppholde meg på slike steder over lengre tid og det eneste som hjelper er lange turer på 3-4 timer slik at jeg blir helt utslitt. For meg har det faktisk vært mye vanskeligere å slutte med snop enn å slutte å røyke (selv om jeg før røykte minst 30 sigaretter om dagen i 18 år). Allikevel tror jeg at det er viktig å ikke unngå slike situasjoner/ steder men å faktisk å aktivt oppsøke dem for å overkomme avhengigheten.

 2. Bergen sier:

  #1: I behandling av avhengighet er det to veier å gå. Det ene er å ta behandling så skjermet fra fristelser som mulig, for så å sakte men sikkert, gjerne over flere år, begynne å takle nærhet til fristelsene igjen over tid. Denne behandlingsstrategien gir gjerne større gjennomføringsprosent, men også økt fare for tilbakefall.

  Den andre strategien er å gjennomføre behandlingen tettest mulig oppi fristelsene (som f.eks. rusrehabilitering i samme by som en har gåttsom rusmisbruker). Det er flere som ikke greier å gjennomføre denne behandlingen, men de som først kommer seg gjennom den på en god måte, står gjerne «stødigere» enn mange som gjennomfører behandling etter den første strategien.

  Etter nok mislykkede forsøk etter metode nummer to, velger jeg å ligge nærmere metode nummer en.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s