Proteiner, karbohydrater eller fett?


Hvor stor del av mitt kosthold bør bestå av karbohydrater? Hvor mye fett og proteiner bør jeg spise? Forskjellige eksperter vil gi forskjellige svar. De fleste vil være enig med at vi trenger litt av alt, men idealfordelingen vil de være rivende uenig om.

Jeg er oppvokst med ideen om at karbohydrater og proteiner er ok, mens fett er den store, stygge ulven. Så ble det etter hvert nyansert med at det var i grunnen ikke alt fett som var galt, og noen karbohydrater var kanskje ikke så bra likevel, men dette var stort sett de som er å finne i raffinert sukker, og eventuelt i hvitt brød og boller. Jeg hørte på disse, men jeg greide aldri å gå ned mer enn fem kilo på ett forsøk, (og gikk som regel disse kjapt opp igjen). 

 Så kom Atkins, og sa at jeg kunne spise hva jeg ville så lenge jeg ikke spiste mer enn noen få gram karbohydrater om dagen. Jeg hørte på ham, og gikk ned nesten 30 kg i vekt. Så gikk jeg disse opp igjen også.

Så kom Lindberg og modererte Atkins noe, og sa at jeg kunne spise litt mer karbohydrater, så lenge de var saktevirkende (hadde lav glykemisk indeks: f.eks. meget grovt brød), men burde passe meg så jeg ikke spiste for mye fett. Jeg hørte på ham, og eksperimenterte over flere "slankeforsøk" som resulterte i nedgang fra 5 til 20 kilo per forsøk. Men jeg gikk alltid opp igjen etterpå, og 5 år etter at jeg først prøvde Atkins veide jeg så fem kilo mer enn jeg veide da jeg begynte å lytte til andre enn de tradisjonelle rådene. Jojoturene i mellomtiden hadde vært mange.

Nå har jeg kommet frem til at jeg ikke tror på det noen av dem sier uten videre. Det viktigste for meg er at jeg tar inn færre kalorier enn jeg forbrenner, og så må jeg finne den sammensetningen av proteiner, karbohydrater og fett som gjør at jeg blir mett nok til å klare å gjennomføre dette. Dette må være forenelig med min hverdag, slik at det faktisk er realistisk for meg å gjennomføre et slikt kosthold over tid.

Jeg merker at jeg ikke kan spise så mye karbohydrater før jeg blir veldig sulten. Dette gjelder nesten uansett hvor mye jeg har spist eller i forkant. Det eneste som synes å "oppveie" dette er hvis jeg også inntar mye fett. Potetgull, som er stinne av både karbohydrater og fett, metter f.eks. ganske godt. Problemet med denne kombinasjonen er jo at den pleier å medføre uhyggelige mengder kalorier, så det er ikke aktuelt for meg nå. Proteiner og fett synes generelt å gi meg en god metthetsfølelse, men jeg trenger en del av begge deler for å få fullklaff.

Etter fem år med eksperimentering er jeg kommet frem til en ideell kalorisammensetning på ca. 50% proteiner, 25-30% fett og 20-25% karbohydrater. Virkeligheten medfører ofte et noe høyere fettinntak, men øker jeg karbohydratmengden noe særlig utover 20-25% (litt avhengig av det totale antall kalorier jeg inntar en dag) skriker magen som en stukket gris etter mat, uansett hvor grove kornproduktene er. Sukker, hvitt brød og harde frukter og grønnsaker (som epler og gulrøtter) tåler jeg praktisk talt ingen ting utav.

Jeg tåler å gå litt sulten innimellom, så jeg spiser karbohydrater som settes på bordet foran meg når jeg er på besøk hos noen, og jeg bestiller gjerne mat med poteter på restaurant dersom det ikke er gode alternativ (salat for å gjøre meg mett meg blir en vits).  Men når jeg stort sett spiser hjemme og har kontrollen på maten selv, så ligger jeg normalt ikke så langt unna mitt ideal. 

Reklamer

Om Bergen

Weight loss blogger - gone down from 185 kg - working on staying down...
Dette innlegget ble publisert i fett, kalorifordeling, kalorikake, karbohydrater, proteiner, slanking, vektklubb. Bokmerk permalenken.

30 svar til Proteiner, karbohydrater eller fett?

 1. Bananflua sier:

  Prøv å lese dr phil sin bok om vekt…. Lykke til 🙂

 2. Terje Reite sier:

  Du bør i allefall ha ribbe til jul. Se bare på bloggen min hvor nær ribbetid vi har kommet 🙂

 3. Bergen sier:

  #1: Har ikke hørt om dr. Phil sin bok om vekt. Hvorofr er den bra? (Er så mange bøker å lese om vekt at jeg nesten må vite litt mer om boken for å vurdere å lese den.)

  #2: Som den gode Vestlending jeg er blir det nok pinnekjøtt til jul, med både kålrabistappe, poteter, raspeballer og vossakorv. Det er den ene dagen i året jeg kommer til å drite totalt i kaloriene. Men jeg satser på å gå en mil på formiddagen slik at skaden ikke blir for stor likevel.

 4. nalleballe sier:

  Du verden hvor mye vekta styrer livet ditt. Det virker iallfall sånn.

  Hva med helt vanlig sunt kostholdsråd fra staten?
  http://www.shdir.no/e

 5. Bergen sier:

  #4: Har prøvd de rådene på sosial- og helsedirektoratets nettsider, men det har aldri funket for meg. Leste en undersøkelse en gang at det var 1-5% av overvektige som klarte å gå langvarig ned i vekt ved å følge de rådene. Etter et utall forsøk har jeg bestemt meg for å slutte å kjøpe generelle råd som er laget som om alle er like. jeg er ikke lik alle andre, og må finne det som funker for meg. Troen på at de «offisielle» rådene er den eneste måten å gå ned i vekt på har førte meg til over 180 kg. Den tiden er forbi.

  Når man skal så mye ned i vekt som meg er det dessverre ikke noen annen måte enn høy fokus som funker for meg. Hvordan verdagen blir når jeg begynner å nærme meg målet blir en annen sak. Da blir fokuset sikkert noe lavere, men fortsatt høyere enn det var før.

 6. nalleballe sier:

  #5

  Da er det nok en liten del som ikke lykkes. 1-5 % er ikke så mange. Det er mellom hver 20. og hver 100. mann eller kvinne du ser på gata.

  Jeg kan ikke forstå annet enn at et kosthold basert på betydelige mengder frukt og grønnsaker, lite mettet fett, Omega-3 og fiberinnholdig kornmat, kombinert med daglig mosjon, ikke skal være godt for noe.

 7. Bergen sier:

  #6: Merk at det er snakk om 1-5% av overvektige, ikke mannen på gatengenerelt. Overvektige har gjerne andre utfordringer enn «gjennomsnittsnordmannen», enten i forhold til psyke, appetitt, forbrenning e.l. Problemet er ikke at kostholdet og mosjonen ikke hadde funket hvis man greide å gjennomføre det. Det er bare så utrolig få overvektige som sånn uten videre klarer nettopp dette.

  En kan si til en alkoholiker at han må slutte å drikke, men han gjør det neppe uten å få en individuelt tilpasset oppfølging og tilrettelegging i sin hverdag. Å f.eks. si til en person som ikke liker fisk at fisk egentlig er godt og han/hun må spise det tre ganger i uken er ikke bare totalt idiotisk, det er også grunnleggende respektløst.

  De generelle rådene funker sikkert for de fleste, men for mange som sliter med overvekt kan de være helt ødeleggende. De funker ikke i deres hverdag, men gjentas og gjentas på en slik måte at de formidler nederølagsfølelsen og den manglende mestringen gang på gang på gang. Dette hjelper ingen.

  Hadde ikke jeg hoppet av troen på disse rådene som den eneste løsningen hadde jeg troig kommet til å dø før jeg fyller 40. Les gjerne mitt innlegg «Frelst fra Statens ernæringsråd» (lenke i høyre kolonne) om min prosess.

 8. May-Brit sier:

  jeg er av den menign at det ser ut til at du har klart å finne balansen på egen hånd. det virker for deg og da syns jeg helt ærlig at du skal drite i alle de som liksom skal vite alt.
  De fleste som kan alt om ernærign er slanke mennesker som aldri har hat et vektproblem.
  Det vikstigste slik jeg ser det er å finne noe som funker for DEG, og da kan alle si hva de vil.

  #4 vekt og kosthold styrer livet til en om har levd med et vektproblem i mange år, og jeg må si at Bergen er superflink. Han legger seg ut for hugg og han gjør en kjempejobb. Det er nok mange som skulle ønske de var like flinke som han er, og han er nok en inspirasjon til fler enn du tror.

  Stå på videre du Bergen, og ha en super julefeiring.

 9. Herregud, det er ikke værre enn å begynne å bytte ut chipsen, hamburgerene osv. med grønnsaker og frukt. Lykke til med slankekurene dine.

 10. Syllogismo sier:

  Thrillseeker: Har du i det hele tatt lest i denne bloggen??

 11. Bergen sier:

  #8: Takker for det May-Brit

  #9: Hadde det vært så enkelt så hadde det ikke vært mange med et overvektsproblem her i landet. Men supert om det funker for deg.

  #10: Godt spørsmål

 12. nalleballe sier:

  #7

  Jeg merker meg at anslaget 1-5 % av overvektige representerer mellom 5000 og 40 000 nordmenn om dere stod på rekke. Samene utgjør det øverste anslaget. Dere faller uheldigvis av lasset.

  Sammenliknet med resten befolkningen finnes det en overvektig (som ikke er tilpasset generelle kostholdsråd) hver 188. og 943. person på rekka. Det betyr at det kan være en til fem av dere på tettstedet jeg bor. Jeg kan se for meg tre stykker, men jeg vet ikke om disse har forsøkt alt.

  Fisk er nydelig når du har ferske råvarer. Kanskje det er på tide å bytte ut nederlagsfølelsen med nytt, friskt mot og forsøke å hjelpe seg selv ut av knipen. Det er bare deg selv du kan stole på. Alkoholisme er dessuten avhengighet. Fedme er overspising/lat bevegelsesmønster.

 13. ikke hør på såkalte besserwissere…

  spis frukt og grønt…

  rør på deg…

  spis sunt fett (det vil si olivenolje, plantemargarin)

  og spis proteiner og karbohydrater som du vil… kosthold skal gjerne være 40% karbo 25% protein og rundt 25% fett… sånn cirka.

 14. #10
  Nei, kun skumlest igjennom dette innlegget.

  #11
  For meg er det så absolutt ikke noe problem å frastå fra søtsaker, pizza, hamburgere og annen usunn mat. På jobben så fikk vi 300kr i snop på deling. Jeg har ikke rørt min del enda, og det er flere dager siden vi fikk det. Det frister rett og slett ikke. Jeg synes merkelig nok faktisk at en salat er bedre enn en hamburger(bytt gjerne ut med pizza, lasagne osv.), men nå er jo jeg veldig spesiell da. Videre så har jeg hadd en periode der jeg spiste mye usunn mat, men grunnet den høye fordøyelsen min har jeg heller vanskeligheter med å legge på meg enn versa (antar det skyldes det ihvertfall).

 15. Bergen sier:

  #12: Fint at du liker fisk. Jeg gjør det (som en del andre) dessverre ikke, men prøver å eksperimentere med nye varianter regelmessig for å finne noe på den fronten jeg kan like. Har funnet et par varianter som funker, og benytter disse en del.

  Nederlagsfølelse og knipe er to ord jeg ikke kjenner meg igjen i i den nåværende situasjonen.

  Ditt syn på overvektens årsaker er dessverre like representativt for nordmenn flest som det er totalt feil. Jeg har jobbet med rehabilitering av rusmisbrukere de siste seks årene, og kjenner igjen veldig mange av de samme avhengighetselementene i overvekt som i narkomani og alkoholisme. Overvekt er som regel ikke et lett problem å komme ut av, på samme måte som alkoholisme og narkomani.

  Det er mange, og komplekse, grunner til overvekt. Det kan være både fysiologiske (ofte genetiske), psykiske og kulturelle/sosiale faktorer. Disse spiller som regel sammen på forskjellige måter hos forskjellige overvektige. Det er synd folk flest ikke har innsikt i eller klarer å repsketere dette, men klynger seg til fordommer som at overvektige er late. Måten disse fordommene gjør at mange forholder seg til overvektige på kan være meget destruktive.

 16. Bergen sier:

  #13: Har sluttet å høre for mye på besserwissere. Ellers hadde det nok gått dukken med meg. Kan dessverre ikke såpise mye frukt, men pråver å spise ca. 50% grønnsaker. Dette funker så lenge deer varmebehandlet. Rå grønnsaker gir meg ofte problemer. Bevegelse og sunt fett er bra. Det viktigste for meg er uansett å forbrenneflere kalorier enn jeg spiser, så får jeg renske opp i blodårene etterpå hvis det blir for mye usunt fett.

  #14:Du er heldig som kan ha et slikt forhold til mat og digg. Håper det varer.

 17. nalleballe sier:

  #15

  Det er bra du står oppreist, da.
  Alkoholikere ødelegger livet sitt iallfall.

  Prøv å stek fersk torsk eller sei i løkfett, dvs. løk og margarin. Det må være en del fett i panna. Fisken må selvfølgelig paneres (i mel,salt,pepper) for å få farge/smak. Ellers poteter og gulrøtter. Ganske helt enkelt godt!

 18. Bergen sier:

  #17: Heldigvis har overvekt en litt annen effekt på kroppen enn alkohol, så avhengigheten får andre utslag på helsen, i hvert fall på kort sikt. Likevel må avhengigheten i mitt tilfelle behandles delvis på samme måte.

  Fisken du beskriver smaker sikert godt, men er også full av kalorier. Det er ulempen med pannert fisk stekt i mye fett. Jeg for min del må prøve å finne mer kalorifattige fiskeretter som kan integreres i min hverdag.

 19. May-Brit sier:

  Matavhengighet er nok vanskeligere enn annen avhengighet, fordi man må ha mat for å leve.
  Er ikke som med andre ting at man bare kan kutte ut, her må man gjøre andre ting.
  Og Bergen, jeg syns at det er flott at du selv om du ikke liker fisk noe særlig allikevel prøver.
  men et tips, se om du kan få hjelp av noen asiater, en fra Filipinene til å hjelpe deg med de fiskeoppskriftene. Liker heller ikke fisk men fikk servert noen små boller en gang, de smakte ikke fisk i det hele tatt. De vasr kjemepgode, og asiater er jo flinke med fisk da.

 20. Bergen sier:

  #19: Det er et viktig poeng. Selv om det er matvarer som det er mulig å kutte helt ut (som sjokolade, potetgull o.l.), så må man lære seg å bli måteholden i forhold til noe en er avhengig av. Det er mye vanskeligere. Likevel vil jeg ikke påstå det er verre enn å bli kvitt et alkoholproblem eller narkotikaavhengighet, da det kjemiske aspektet av avhengigheten her nok er noe anderledes enn ved mat (selv om det også på dette feltet kan være likhetstrekk).

  Jeg har ikke prøvd å være rusavhehengig, og kan derfor ikke sammenligne helt og fullt for min egen del. Det jeg kan si er at prosessene rusavhengige i rehabilitering har beskrevet for meg har veldig mange likhetstrekk med de prosessene jeg selv går gjennom i forhold til mat og vekt. Jeg «behandler» også meg selv med noen av de samme prinsippene jeg har benyttet overfor rusavhengige, og foreløpig synes det å funke ganske bra.

 21. #20
  Visste du ikke at mat skaper samme avhengighet som f.eks. heroin? Det var da litt uviten vi var.
  Hvergang du spiser belønner hjernen deg med kjemikalier. Disse kjemikaliene endrer cellenes kjemiske struktur akkurat som heroin og man forstår da at man ikke bare blir psykisk avhengig av mat (dette gjelder egentlig alt, hvem kan si de ikke er avhengig av f.eks. sex?), men fysisk avhengig også. Så i grunn og bunn trenger du enten avrusning eller å endre på det du spiser. Jeg vil anta at det for deg vil være like tungt å gi opp mat, som for meg å gi opp kjæresten min, begge vi 2 er omtrent like avhengig av 2 vidt forsjellige ting. Dette fordi det baserer seg på samme type kjemikalier med omtrent samme funksjon, å få deg til å gjøre ting som er nødvendige for deg og arten din. Uten mat så dør vi, samme med sex, uten reprodukjson så dør rasen ut.

 22. Bergen sier:

  Forskjelig typer avhengighet skaper forskjellige fysiologiske/kjemiske endringer i hjernen. Det vil være likheter mellom alle typer avhengighet, men det er også forskjeller. På samme måte som det er forskjeller på hvordan forskjellige rusmidler skaper rusavhegnighet, så er det også forskjeller på hvordan matavhengighet av forskjellige slag fungerer. Det er likheter, men det blir for enkelt å si at avhengigheten.

  Det er mange likheter i måten å behandle forskjellige avhengigheter på, men også sentrale forskjeller. Avrusning er f.eks. et konsept jeg ikke mener hører hjemme i endring av forholdet til mat (med mindre man følger Atkins, og har en «karboavrusning» i starten av en kur). En del av de kongnitive prosessene (endringer i måten å tenke på i hverdagen) er veldig like.

 23. Jarle sier:

  Har selv gått på lavkaloridiett, med bra resultat. Gikk ned fra 140 til 110 kg. på 4 mndr. Som var målet mitt. Spiste bacon, pølser,
  kjøttkaker, osv..men IKKE bakevarer, pasta, poteter, osv. Ikke stivelse eller karbohydrater, altså,byttet ut poteter med salat/grønnsaker. Dette var jeg så fornøyd med, at jeg begynte å spise en potet nå og da, en brødskive innimellom, en lasagne, osv….så var det gjort, jeg føk opp 15 kg, så nå er det på`n igjen. Men nå er det lett, for jeg VET hvor fort det virker…Så denne gang får jeg holde dietten etter vekttapet, og innse at jeg MÅ holde dietten, også etter kuren….
  Lykke til! MVH. Jarle.

 24. Bergen sier:

  Gratulerer med effekten i «forrige runde». Håper du lykkes nå også. Det vanskeligste med Atkins-inspirerte dietter er nok stabiliseringen i etterkant, for det er lite tilrettelegging for denne typen kosthold i samfunnet vårt i dag. For meg ble det derfor for tungvint, men jeg tok med meg noen prinsipper inn i opplegget jeg følger i dag. Håper du finner din vei og lykkes med det.

 25. Øyvor sier:

  Hei «Small Man to Be»
  Snublet over anbefalninger av bloggen din, og tok en titt. ALLER FØRST: Gratulerer med både innsats og resultat. Det er virkelig imponerende og beundringsverdig. Har selv ganske nylig blitt medlem av VK, og klart å gå ned 7 kg. Er inne i en periode hvor ting butter litt i mot nå. Motivasjonen har vært dalende, men jeg tror akkurat at du reddet meg. Dette var virkelig motiverende.

  Og til deg «NalleBalle», jeg ser du følger linken: First og all…. navnet kler deg. Mennesker med holdninger som dine skremmer meg. Jeg håper virkelig du slipper «å møte deg selv i døra» Da hadde du blitt skuffet. Eller kanskje er det akkurat det du trenger, for å innse at et slikt hovmod som du viser er nedbrytende. SKJERP DEG!

 26. Øyvor sier:

  Meg igjen….
  Så først nå at jeg kommenterte et gammelt innlegg. Vel vel… Håper du får det iallefall. Veit ikke helt hvordan dette bloggsamfunnet virker enda jeg.

 27. Bergen sier:

  #25 og 26: Har noen anbefalt meg? Så hyggelig. Får nok kommentaren din opp ja, uavhengig av hvor gammelt innlegget du kommenterer er. Praktisk.

  Gratulerer med en god start. Håper du lykkes videre. Glimrende om jeg kan bidra med inspirasjon. Jeg er selv i en periode der kroppen bikker litt imot. Motivasjonsbølgen haddejeg i januar, men kom opp av den igjen. Etter noen uker der jegsto på litt på trass, så ble det liksom litt kjekkere igjen. Nå er det altså kroppen som er vrien, men jeg har tenkt å vise den hvem som er sjefen. Håper du klarer å sjefe over både kropp og psyke, og la viljen/bestemmelsen vinne til slutt.

 28. lillemeg sier:

  Hei.
  Jeg spiser mye fisk i hverdagen, og her er to fiskeoppskrifter som jeg bruker ofte:

  nr:1

  legg frossenfisk i folie sammen med sopp, løk og squash. Krydre med godt krydder eller urter. Stekes i ovnen på 200 grader i 20-30 min. Serveres med en god salat.

  nr 2:
  surr løk, gulrot og purre sammen med godt krydder. Legg frossen fisk oppå de surrede grønnsakene, legg på lokk og la fisken dampes.

  Håper det smaker 🙂

 29. Bergen sier:

  Takker for tipset. Har tenkt å prøve en ny ovsnbakt variant snart. Forrige forsøk på det var litt mislykket, men jeg må jo gi det en ny sjanse.

 30. Thomas sier:

  Snakker vi her om % av kalori-inntaket eller av inntaket i gram?

  Bergen: % av kaloriinntaket.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s