Forbrenning IV: Kan jeg stimulere forbrenningen med kjemiske stimuli?


Amfetamin funker som bare juling for å få opp forbrenningen og gå ned i vekt. Jeg har jobbet i rusomsorgen i seks år, og har sett tydelige eksempler på det. Dessverre har det en del negative sider også. Død for eksempel. Og hvis man greier å slutte med amfetaminen flyr man lett opp i vekt igjen slik at man blir større enn sist.

Nikotin er jo også en klassiker. 20 sigaretter om dagen skal, i følge Arne Astrup (referanse i tidligere innlegg) øke forbrenningen med 10%, i tillegg til å dempe appetitten. Men selv om bivirkningene der ikke er like alvorlige som amfetamin, så er de delvis av lignende type, og heller ikke å anbefale. Astrup hevder at det å gå opp 10-20 kg medfører betydelig mindre helserisiko enn røykingen. Men finnes det noe annet?

Ryktene snakker om både koffein og chili. Arne Astrup behandler disse spørsmålene også. Han beklager at det egentlig er for lite materiale til å konkludere om den langsiktige virkningen av andre stoffer enn koffein, som bl.a. finnes i både kaffe, te, Cola og sjokolade. Her er det påvist en lignende effekt som ved nikotin, bare svakere. Problemet med koffeinen er at man fort utvikler en høyere toleranse for stoffet i denne sammenhengen, og at den forbrenningsøkende og appetittdempende effekten avtar til det ubetydelige ved jevnlig inntak. Altså kan man ha drahjelp av koffein hvis man ikke inntar det regelmessig. For oss som ikke skal ha kaffe hver dag, men tar en kopp innimellom, så funker dette altså i en viss grad. Til alle dere andre kaffe- og coladrikkere som må ha deres daglige dose: Sorry, men da mister dere i realiteten slankeeffekten av koffeinen, i hvert fall hvis Arne Astrup har rett.

Det er også klart at såkalte capsacainer har en forbrenningsøkende effekt like etter at man har spist det. Disse finnes i sterke krydder, og chili er jo det krydderet som har profilert denne effekten. Kalium- og magnesiumsalt skal også ha den samme effekten. Om man også i forhold til disse stoffene kan utvikle toleranse ved regelmessig inntak som ved koffein, er rett og slett ikke undersøkt godt nok. Det hadde vært fint om noen kunne ha gjort dette, synes nå jeg i hvert fall… Jeg spiser i hvert fall min chili med enda større glede heretter.

Det finnes også medisiner som påvirker appetitt og forbrenning. I tillegg til medisiner som er spesielt rettet mot appetitt og forbrenning, kan jeg jo spesielt nevne at en del astmamedisiner kan ha noe positiv effekt. Adrenalin har også en lignende effekt, i tillegg til skjoldbruskkjertelhormoner (T3 og T4). Noen som vet hva man må si til legen for å få noen slike forresten…?

Her er det altså litt effekt å hente, i hvert fall ved uregelmessig inntak av koffein, sterkt krydder og kalium- og magnesiumsalt. Effekten er vel neppe så stor at man bør satse på dette alene, men det kan jo gi litt bedre magefølelse ved de to kaffekoppene i uken, og hver gang jeg hiver chilien i grytene.

Reklamer

Om Bergen

Weight loss blogger - gone down from 185 kg - working on staying down...
Dette innlegget ble publisert i forbrenning, koffein, nikotin, salt, slanking. Bokmerk permalenken.

6 svar til Forbrenning IV: Kan jeg stimulere forbrenningen med kjemiske stimuli?

 1. tingeling sier:

  Heisann! Nå ble jeg akkurat ferdig med å lese bloggen din, hehe, har lest alle innleggene… klarte ikke å stoppe når jeg først hadde begynt. Må bare si at du skriver kjempebra, og det er ikke lite inspirerende heller =)
  Jeg har bl.a. blitt inspirert til å prøve moussaka med aubergine, har aldri laget dette før men skal prøve imorgen!
  Stå på videre, du gjør en kjempebra jobb =)

 2. wannabe65 sier:

  To kaffekopper i uka????
  Da hadde jeg daua!! To kanner om dagen er bra for Hege-magen! LOL

 3. Bergen sier:

  Kaffe er sunt og nærende så lenge du ikke får for lite av det…

  Om kaffe er skadelig eller ikke har jeg ikke peiling på, men man mister nok slankeeffekten med to liter for dagen. Men man øker kanskje livsnytelsen?

 4. sjalle sier:

  Jeg vil bare skyte inn en kort bemerkning når det gjelder amfetamin; Du nevner _død_ som en av farene og det er selvfølgelig helt riktig. – Ved store doser går hjerterytmen kraftig ned og kan føre til hjertestans. I tillegg kommer stoffskiftet totalt i ubalanse og misbrukerne går opp og ned i vekt som jojoer. Men den verste skaden som amfetamin fører til, etter min mening, skjer i hjernen. Speedfreaks som har gått på dette lenge får frest ut «kanaler», tankemønstre som ikke skal være der, i hodet, og mange havner på en ustoppelig tenke-koffert -trip som varer livet ut, selv om de greier å bryte av. Stoffet er i tillegg (i likhet med kokain), snarvegen til å bli en egoistisk drittsekk og straffene som ilegges for smugling og omsetning av dette er helt på sin plass.

  Det eneste som har reell effekt mot overvekt er sunt kosthold, sunn livsstil og trening.

 5. wannabe65 sier:

  «Om kaffe er skadelig eller ikke har jeg ikke peiling på, men man mister nok slankeeffekten med to liter for dagen. Men man øker kanskje livsnytelsen?»

  Hæ, erru gærn, kan man miste den pga kaffe??? Neeeeeeei kanke være sant…nekter å høre på, setter fingrene i begge øra hehe

  Nytelsen er det ikkeno å klage på! 😉

 6. Bergen sier:

  #4: Amfetamin er nok helt klart ikke å anbefale nei.

  #5:Jeg tør av prinsipp aldri å krangle med damer. De ender bare opp med å slå meg, helle brusflasker over hodet på meg eller lignende. Bra nytelsen er god…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s