Forbrenning V: Skal jeg jogge eller gå?


I valg av treningsform må jeg forholde meg til både høyintensitetsalternativer, som f.eks. jogging, og alternativer med lavere intensitet, som f.eks. gåturer. Spiller disse inn på kroppen på forskjellige måter?

Jeg har tidligere beskrevet min motivasjon for å prøve meg på litt jogging. Det er to åpenbare fordeler med trening på det intensitetsnivået for min del:

 1. Det går raskere å forbrenne flere kalorier. I den grad tiden blir en hindring for hvor mye jeg får trent i min hverdag, vil altså høyintensitetstrening gi større forbrenningseffekt.
 2. Ved høy puls over litt tid (som jeg f.eks. får ved jogging) merker jeg at pulsen holder seg betydelig høyere enn normalt mens jeg utfører roligere aktiviteter, som f.eks. husarbeid, i etterkant. Dermed får jeg altså en langsiktig forbrenningseffekt av denne treningen i tillegg til effekten under selv økten.

Ved trening/mosjon med lavere intensitet har jeg også merket meg en åpenbar fordel: Jeg holder ut mye lenger, og forbrenner derfor gjerne mer kalorier på en rolig økt enn på en høyintensitetsøkt. Jeg holder bare 20 minutter med jogging (2,5 km), men kan gjerne gå 2 1/2 til 3 timer på en tur (11-14 km). I tillegg medfører slik trening gjerne mindre belastning på ledd og muskulatur.

I min jakt på fagkunnskap om ernæring og forbrenning har jeg nå kommet over noe som avdekker en ny negativ side ved joggingen (høyintensitetstrening) i motsetning til gåturene. Når kroppen forbrenner karbohydratene (som man gjør ved høyintensitetstrening), tømmer den glykogendepotet. Dette er i følge Arne Astrup et "potent stimulus for sult" (referanse i tidligere innlegg). Fettforbrenning har derimot ikke denne effekten, og fører i følge Astrup til kun en svak økning i sultfølelsen. Min erfaring er jo at en rolig gåtur gjerne kan gjøre meg mer mett enn jeg var før turen – og det selv om jeg ikke stopper på bensinstasjonen for å spise pølse på veien! Når det er sagt vil jo høyintensitetstreningen gjerne øke kondisen min mer. Astrup sier at dette er positivt for fettforbrenningen generelt, da økt kondisjon (aerob kapasitet) også medfører økt evne for kroppen til å forbrenne fett direkte under avslapping og et rolig aktivitetsnivå.

Man blir altså mer sulten av å trene med høy intensitet enn av å forbrenne den samme energimengden med rolig intensitet. Høyintensitetstrening utløser dermed et større behov for å kompensere for treningen ved økt kaloriinntak. Astrup viser til at selv om 1/2 time med jogging om dagen i teorien for mange skal medføre et vekttap på 15-20 kg per år for mange overvektige, så blir realiteten heller 5 kg hvis man ikke samtidig er nøye med kostholdet. En vil nemlig normalt kompensere for 65-80% av kaloriforbrenningen på denne typen trening med økt kaloriinntak.

En del aktiviteter havner nok litt mitt i mellom. Dette vil for min del gjelde både tennis, badminton og svømming, men jeg tror i hvert fall at jeg ikke skal kutte ut gåturene mine selv om jeg nå prøver meg på å jogge noen meter innimellom. Jeg har jo også en tendens til å holde litt igjen på intensiteten i starten på svømmeturer, for så å gi alt jeg har på slutten, når jeg føler meg trygg på at jeg uansett klarer å nå dagens mål. Det samme prinsippet gjelder jo når jeg gjerne leger inn en joggeøkt på slutten av en gåtur i stedet for i starten av denne. Kanskje jeg skal se om jeg klarer å justere litt på dette, og heller legge inn joggingen i starten?

Reklamer

Om Bergen

Weight loss blogger - gone down from 185 kg - working on staying down...
Dette innlegget ble publisert i appetitt, forbrenning, , jogging, slanking, sult, Trening, tur. Bokmerk permalenken.

9 svar til Forbrenning V: Skal jeg jogge eller gå?

 1. May-Brit sier:

  Jeg syns du bør prøve intervaller, gå raskt, jogg litt, gå raskt igjen osv.
  Tror det vil gi deg det du vil oppnå samtidig som du har det greit på turen.

 2. Bergen sier:

  #2: Det er mulig. Det er i grunnen ikke så langt unna det jeg til tider gjør. Takker for tipset. Skal vurdere å legge inn noen litt mer systematiske intervalløkter.

 3. Tyaces sier:

  Syns du har blitt betydeligere tynnere. Gratulere 🙂

 4. ghostbuster sier:

  Øk antall treningsøkter før du øker intensiteten.

 5. Blablabla sier:

  Jogging er fint det for å forbrenne, disverre er det den treningsøkten som ødelegger knærna dine mest. Jeg anbefaler heller at du sykler.

 6. Bergen sier:

  #3: Takker for det. Livmålet har krympet med over 20 cm, så det hjelper på.

  #4: Er nå jevnt overpå 8-10 treningsøkter i uken, og føler ike behovet for å øke noe særlig fra det. Men hvis jeg hadde trent færre ganger per hadde det sikkert vært et godt råd.

  #5: Sykling blir nok aktuelt til våren. Jeg hater ergometersykkel dypt og intenst, og går heller på ellipsemaskinen på et treningsstudio. Men det er altså ikke umulig at jeg kjøper meg en sykkel til våren/sommeren, da vanlig sykling er en helt annen opplevelse enn ergometersykkelen. Noe må jeg jo bruke feriepengene til…

 7. ghostbuster sier:

  #6;

  Åkkej. Men jeg vet jo ikke- før nu- hvor mye du trener fra før da ;o) .

  Vet ikke hvor mye du veier nu, men hvis du veier endel, vil jeg heller råde deg til spinning eller sykling, eller svømming!
  Det belaster leddene mindre.
  Og det er få ting som er verre enn å gå skadet når en har en aktiv livsstil!

  Men stå på!! Artig å følge med på bloggen din!!

 8. norsk70 sier:

  Hei,

  jeg syns det høres fint ut det du gjør nå. Jogging kommer sikkert til å gå enklere etterhvert, men inntil videre bør du tenke på at det kan være belastende for knærne. Håper at du har skaffet deg gode sko med skikkelig støtdemping.

  Lykke til videre!:)

 9. Bergen sier:

  #7: Sykling blir nok aktuelt til våren/sommeren. Vurderer også ellipsemaskin, som jeg synes virker mye bedre enn ergometersykkel for min del. Har belastningsskader fra for mye svømming, så det må jeg ta en pause med nå. Ellers er jeg smertelig klar over det du sier med skader. Min store vektoppgang begynte egentlig etter at to påfølgende ankelskader satte en effektiv stopper for min «basketballkarriere».

  #8: Gode sko er skaffet (tror jeg i hvert fall), Ecco Receptor. Vet ikke om de har best demping, men de skal i hvertfall ha god demping. Satser på at det blir lettere etter hvert ja.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s