Er fedme arvelig?


Er fedme egentlig arvelig? Jeg kom over en artikkel av lege Ann Cathrin Reichelt på forumet til vektoperasjon.no. Her diskuteres overvektens årsaker, røtter i sosiale endringer med mer stillesitting o.l. Hun diskuterer også dette spørsmålet, om overvekt er arvelig, og hevder at rundt 50% av all fedme er det. Jeg føler for å sitere hennes utsagn om dette temaet:

 

Tendensen til å bli overvektig ligger for en stor del til familier. Man antar at omtrent halvparten av all fedme i verden er arvelig.

Det kan være mange årsaker til det: For eksempel finnes det et hormon som heter leptin som sender beskjed til hjernen om at man føler seg mett. Signalet om metthet slår ofte inn svært sent, eller ikke i det hele tatt hos overvektige. Noen kan iblant gå rundt med en sultfølelse som er så sterk at det føler at de må spise for å overleve. Også et annet hormon, melatonin, er innblandet i appetittreguleringen og sultsignalene til hjernen. Også dette hormonet kan være i ubalanse hos overvektige.

ALLE blir fete hvis de over tid spiser mer energi enn de bruker opp. Men risikoen for overvekt er enda større dersom du er arvelig disponert. Dessuten ”arver” vi matvaner og livsstilsvaner av foreldrene våre når vi vokser opp. De som vokser opp i en familie som sitter mye fysisk stille og ikke går ut på tur, har mye høyere risiko for overvekt enn de som vokser opp i fysisk aktive familier.

Hvis en eller begge foreldrene dine er overvektige, har du større sjanse for å bli overvektig selv. Det betyr imidlertid ikke at din skjebne er beseglet: med riktig og sunn kost kan du ”overvinne” genene dine! Selv om tendensen til fedme kan være arvelig er det livsstilen som avgjør om genene kommer til uttrykk eller ikke.

 

Interessant. Jeg er jo en av dem med unaturlig appetittregulering, og med en god del overvekt i familien. Jeg har jo for lengst kommet forbi den troen jeg en stund hadde om at det kun var viljestyrken min det var noe i veien med siden jeg var blitt overvektig, samtidig som alle vennene mine veide mindre enn meg. Men det er jo alltid greit å se bekreftelser på det likevel. Har hørt det der 50%-tallet før, men som sagt, alltid greit med bekreftelser på kunnskap som svever litt uforankret rundt der oppe i hjernebarken… 

 

Reklamer

Om Bergen

Weight loss blogger - gone down from 185 kg - working on staying down...
Dette innlegget ble publisert i fedme, overvekt. Bokmerk permalenken.

7 svar til Er fedme arvelig?

 1. tingeling sier:

  Ser du kjører på fremdeles, kjempebra =) Men hva har skjedd med skriftstørrelsen her? Alle de andre innleggene dine er lettleselige, her er skriften kjempeliten og rar…

  eller er det bare firefoxen min som spiller meg ett puss?

 2. Tyaces sier:

  Jeg tror nok at fedme er arvelig, uten at jeg skal gå så mye inn på hvorfor. Jeg leste en artikkel om det for lenge siden hvor de hadde kommet fram til at mennesker som var «plaget» med fedme hadde ett fedmegen som ikke tynne hadde. Denne artikkelen hadde dog lite troverdighet da de ikke hadde forsket på om dette genet kom som en følge av overvekt, eller om det var konstant i kroppen. Dvs om man var født med genet eller ikke.

  Ellers tror jeg også at fedme gjerne er miljøbetinget. Man ser ofte store foreldre med store barn. Dette skyldes i hovedsak kostholdet foreldrene kjører, men også at barna gjerne omgir seg med store mennesker og at de dermed får inntrykket av at det faktisk er OK å være stor.

 3. Bergen sier:

  Det var noe merkelig med skriftstørrelsen her ja. Skal se om jeg får gjort noe med det. Blir av og til litt kluss når man skriver en tekst i Word, for så å lime den inn i programmet her. Skal prøve å få endret det straks jeg er tilbake fra kveldens treningsøkt.

 4. Bergen sier:

  Tror nok både arv og miljømessige komponenter kan spille inn i forhold til overvekt. Disse faktorene har jo ikke ansvaret for overvekten til voksne mennesker i seg selv, men kan gi noen av oss veldig vanskelige utgangspunkt for å ta de sunne valgene over tid. de er heldig som ikke har disse faktorene i livene sine, og slipper å ta så mange harde valg for å holde vekten. Men en del av de har kanskje annet «å stri med»?

 5. Bergen sier:

  Var det bedre?

 6. Leste også noe litt interessant her en dag. De hadde klart å måle om folk tok energien sin hovedsaklig fra fett eller fra karbohydrater. De som tok den fra fett la ikke eller mindre på seg mens de som tok den fra karbohydrater ble tykke. Jeg for min del må ha karbohdrater, å bare spiser proteiner og fett gjør meg svimmel. Fysisk aktivitet blir grusomt uten karbohydrater i magen (type grovt brød osv).Vanskelig å si om dette er arvelig, men det må jo være genetisk.

 7. Bergen sier:

  Hm, interessant. Hvis du har en henvisning til den artikkelen vil jeg være interessart i å kikke på den.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s