Kan jeg unne meg noe godt, selv om jeg er fet?Jeg er jo godt i gang med å komme meg nedover i vekt, men må si at jeg fortsatt har langt igjen. I denne prosessen, da jeg jobber bevisst med å redusere mengden fett på legemet, blir jeg ofte friste til å spise "noe godt", som nok medfører litt flere kalorier enn jeg egentlig setter pris på. Det kan være sjokolade, potetgull, pizza, kake, boller, vafler e.l. Hva gjør jeg da? Kan jeg aldri "unne meg noe godt"?

For meg har det å "unne seg noe godt" periodevis vært et problem. Jeg har belønnet meg selv med mat når jeg har gjort en solid innsats på jobben, og også benyttet dette som "oppkvikker" hvis jeg har vært trøtt eller litt nedstemt. Jeg vet om meg selv at jeg fort begynner å skli ut når jeg firer på mine prinsipper. Derfor prøver jeg konsekvent å si nei til meg selv når jeg kjenner at tankegangen om å "unne meg noe godt" kommer. Jeg tar rett og slett ikke sjansen på det.

På den andre siden så er det jo vesentlig at mat smaker godt for at jeg skal klare å gjennomføre et kosthold over tid. Jeg har derfor prøvd å erstatte de tingene jeg før gjerne ville "unne meg", med velsmakende ting som jeg kan inkludere i et vanlig kosthold. Dette har vært et eksperiment der mange ting jeg trodde ville kunne være alternativer er blitt forkastet, men der jeg allikevel har kommet frem til noen løsninger. Jeg spiser i dag jordbær, druer, muslibars, yoghurt og snack-a-jacks der jeg gjerne før spiste potetgull og sjokolade. Ellers begrenser jeg stort sett inntak av tidligere tiders "snakcs og godis" til sosiale settinger, og prøver også der å begrense det. Jeg lykkes ikke alltid like bra som jeg skulle ønsket, men jeg lykkes alltid mye bedre enn for et år siden.

I tillegg prøver jeg å alltid ha velsmakende middagsretter liggende i frysen, så jeg kan ha dem serveringsklare direkte fra mikroen på under 10 minutter. Jeg har merket at dette gjør det mye lettere å si nei til søt- og saltsug. En middagsrett, av de typene jeg har lagt ut i oppskriftslisten min her, inneholder gjerne 2-400 kcal, men da blir jeg i hvert fall mett, og velger heller det enn noen ruter med sjokolade.

Når jeg får impulsen om å "unne meg noe godt" prøver jeg altså å si nei, men i stedet planlegger jeg litt sunnere godsaker og sørger for å legge litt av dette inn flere ganger i uken, uten at det er noe trøst- eller belønningsaspekt i det. Jeg spiser det bare fordi det er godt, og i mengder som gjør at kaloriene ikke blir for mange (et hensyn jeg først og fremst må ta med druer og Alpen bars med sjokolade). Og hvis jeg faller, så husker jeg at alle faller, og da handler det om å komme seg raskest mulig opp på beina igjen.

Reklamer

Om Bergen

Weight loss blogger - gone down from 185 kg - working on staying down...
Dette innlegget ble publisert i godis, sjokolade, slanking, snacks. Bokmerk permalenken.

28 svar til Kan jeg unne meg noe godt, selv om jeg er fet?

 1. Ikkeborg sier:

  Huff, æ sitt her og er sulten, og merkelig nok så skåla med godt skikkelig god ut.

 2. Tonje sier:

  Det er helt imponerende hvor sterk du egentlig er!

 3. Bergen sier:

  Merkelige greier. Sikkert dårlig gjort av meg å legge ut et sånn bilde…

 4. Bergen sier:

  Takk for det. Føler i grunnen at det er viktigere å erkjenne sin svakhet enn å klare å være sterk hele tiden. Når en vet hvor en er svak, kan en prøve å finner veier å omgås denne svakheten på, uten å hele tiden skulle prøve å være sterkere enn man egentlig er.

 5. Mariegold sier:

  Spis frukt, det kroppen din egentlig var ment til å spise. Spis ting som var der når genene i kroppen vår ble utviklet. Jeg lover deg, en bit mango smaker hundre ganger bedre enn en seig godteribit hvis du blir kvitt hjernevaskingen om at godteri er så «godt.»

 6. Ikkeborg sier:

  Slemt?`Neei, æ tok det mere som et hint tell at det e på tide med middag.

 7. ghostbuster sier:

  Høres ut som om du er på god vei i riktig retning! Stå på!

  I vårt samfunn, har belønning og kos forlengst blitt ensbetydende med mat!
  Prøv å bytt ut noe av «belønningsmaten» din med andre ting, som f.eks. nye klær, en reise, eller lignende ;o) !
  Sier ikke at ALL «belønningsmaten» trenger å byttes ut, men en eller to ganger kanskje ;o) ?

  Stå på!

 8. dipa sier:

  Jeg har ofte lurt på hvorfor vi belønner oss selv med å utsette kroppen for noen usunt (søtsaker, brus, chips etc.).

 9. Arlova sier:

  Jeg har funnet ut at jeg ikke klarer meg uten sjokolade, så litt unner jeg meg.. Men prøver så godt jeg kan å holde meg under grensen;)

 10. Mirabai sier:

  Har akkurat samme problem som deg, og jeg sier også nei til kos og jeg tror mange mener jeg er fanatisk, men de vet ikke hva som «feiler» meg. Om jeg slipper opp for litt kos faller alt sammen. Jeg klarer det bedre nå enn for et halvt år siden å kontrollere inntaket, men jeg har ikke spist smågodt eller sånt siden januar. Så flinke vi er;)

 11. Bergen sier:

  Jeg tåler dessverre ikke det meste av frukt. Det trigger appetiten min noe helt voldsomt. Epler er f.eks. som den reneste gift å regne for min del, spesielt de grønne. Kan spise druer og melon, men lite annet. Mango er jo veldig godt, og jeg tåler nok litt av det, men ikke så mye at det er vits i å kjøpe en mango for min egen del. Appelsin er på samme måte. Jeg kan spise en eller to båter, men nærmer jeg meg en halv begynner jeg å få problemer. Slik frukt kjøper jeg kun inn når jeg har besøk, og jeg kan servere det til andre i tillegg.

 12. angel_8 sier:

  JA, en fast dag i uken.. ingenting utenom!!

  Angel.

 13. Bergen sier:

  Da er det jo ikke noe problem. Det er det jeg prøver å tenke jeg også når jeg merker at jeg får «lyst på noe godt».

 14. Bergen sier:

  Har en «belønnignssparegris» som jeg har tenkt å ta ut på en ferie med innlagt garderobefornyelse når jeg er ferdig, men det er litt mer sånn langsiktig «beløning». Av og til kan det være greit å ha noe i hverdagen også. Prøver for min egen del å verdsette belønningene jeg får når vekten viser nedgang, eller ved å ta sosiale initiativ. Jeg liker jo folk minst like bra som mat.

 15. Lempicka87 sier:

  «Tåle» ikke frukt. som i at du blir sulten av det? Det gjør jeg også, men det er hvertfall bedre enn å spise snop.
  Epler er helt grusomme, føler de spiser opp alt i magen, for jeg blir stein sulten av dem.

  Men du kan jo lage fruktsalat da, med litt vaniljesaus og cashwe nøtter oppi. Super godt, og mye mer mettende, og sunnere enn snop 😉

 16. Bergen sier:

  Merkelige greier i grunnen. Men det meste er jo ikke usunnt i seg selv. Det er den totalte summen av de forskjellige næringsstoffene og fysisk aktivitet som blir sunn eller usunn. For slike som meg blir den balansen så vanskelig å holde selv uten chips og brus, at jeg nok stort sett bør holde meg unna den slags.

 17. Bergen sier:

  Sjokolade og annet snop har nok mye samme effekt ja. Men føler jeg må finne bedre alternativ enn frukt som gjør samme nytten, og når de finnes, så prøver jeg å holde meg til dem.

  Fruktsalat er jo godt. Vaniljesaus og nøtter er jo ikke så kalorifattig akkurat, men med litt menkomel topping (vegetabilsk krem) går det jo også fint.

 18. Lempicka87 sier:

  Nei, men det er jo et mye bedre alternativ enn snop tenker jeg..

 19. Bergen sier:

  I hvert fall bedre. Men det fører ofte til en sult som blir så sterk at jeg ikke greier å takle den godt nok etterpå. Så jeg holder meg nok stort sett unna det så lenge det finnes druer…

 20. Bergen sier:

  Utrolig viktig at hver åerson finner sin vei i forhold til helse, som også tar hensyn til ens psyke. Jeg sliter uten lasagne, og spiser det ukentlig. Går stort sett riktig vei for det…

 21. mimmi534 sier:

  Ja,det kan du!Men ikke mye eller ofte.Da har det lett for å gli ut.Stå på

 22. Bergen sier:

  Stå på skal bli. Blir nok noen druer og jordbær for det ja.

 23. Bergen sier:

  Det er jo veldig bra. Vi er nok i samme båt. Det er en pris å betale for å nå sine helsemessige mål. Det er bare vi selv som kan finne ut av den prisen for vår egen del, og den må vi få lov til å velge å betale hvis vi vil. Lykke til med videre smågodtboikott, så skal jeg holde det gående med min potetgullforsakelse.

 24. mimmi534 sier:

  Har du mange kilo igjen som skal vekk?

 25. Bergen sier:

  For noen er det å ha en «spisedag» hvor de gafler innpå det de vil suverent, men for meg blir det vanskelig. Jeg prioriterer heller å være litt mer «slepphent» i sosiale situasjoner, selv om jeg prøver å beholde kontrollen der også. Kanskje det vil funke med en spisedag i uken når jeg skal holde vekten stabil, og ikke gå ned mer? Det er godt mulig. Får se på det når jeg nærmer meg det stadiet.

 26. fraggla sier:

  Så klart du kan. e mykje der ute du kan ete.. har så mange sukkerfrie og kalorifattige godsake ute på markede no dag, at de burde gå bra:)

 27. Bergen sier:

  Vi får se. Skal ned minst 20 til. Da er jeg, i følge legen, utenfor helsefare på grunn av vekten min. Deretter får vi se hvor langt ned jeg går. Kanskje 10-15 kilo til? Vil ikke låse meg helt til et endelig mål enda – må vurdere det når jeg nærmer meg. Men jeg tipper jeg nok kommer til å prøve meg på totalt 30 kilo ned fra nåværende vekt.

 28. Bergen sier:

  Prøver å holde meg på kalorifattige versjoner av den slags ja. Tar gjerne imot tips hvis noen har det på feltet, ut over det generelle om å spise frukt og bær, som jeg jo spiser det jeg kan av allerede.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s