Fins det noe som heter fiberintoleranse?


Jeg har lurt litt på hvorfor jeg har problemer med karbohydrater. Jeg har jo prøvd ut forskjellige typer kosthold, og det merkelige er at jeg synes å bli mer sulten av å spise fiberrike produkter enn en del andre kornvarer. Er det noen som har vært borti noe slikt før?

Jeg har prøvd å tilsette fiber (kruskakli og havrekli) til matretter jeg vanligvis lager uten, og merker at jeg blir mindre mett av dem enn normalt. Jeg merker også at jeg tilsynelatende blir mer mett av loff enn av kneipbrød og til og med enn av grovbrød. I går prøvde jeg å spise litt fullkornris, og jeg ble mer sulten etter å ha spist det enn jeg var før jeg begynte. Jeg prøvde en gang tidligere noen fibertabeletter, som jo skulle gjøre en mett – hos meg funket de omvendt, jeg ble råsulten når jeg hadde tatt dem.

Dette har fått meg til å undres: Kan jeg ha problemer med appetittreguleringen spesielt knyttet til fiber? Fiber skal jo normalt gjøre en mer mett, men jeg har gjort noen observasjoner som kan tyde på at det i hvet fall ikke alltid funker slik hos meg. Er det noen som har hørt om noen andre med den slags opplevelser?

Reklamer

Om Bergen

Weight loss blogger - gone down from 185 kg - working on staying down...
Dette innlegget ble publisert i fiber, kosthold, slanking. Bokmerk permalenken.

29 svar til Fins det noe som heter fiberintoleranse?

 1. Catalyzator sier:

  Hmmmm….. *tenkebobble*…
  Det eneste jeg kan tenke meg er at Kli har jo relativt stort innhold av luft….. og «tomgods» liksom….. Kanskje du lurer mavetassen med volum ?

 2. Bergen sier:

  Kuskakli har nok det. Havrekli er mer kompakt. Det jeg har prøvd er jo å kombinere dem. Men det økte volumet synes jeg ikke jeg har fått noe «metthetsutbytte» av. For å få det på volum må jeg opp i ganske store mengder. Steker jeg et kilo grønnsaker blir jo det en slik effekt, men ikke på 6-700 gram. Tror det må være noe annet. Kanskje noe med fordøyelsen?

 3. Catalyzator sier:

  Jeg har ikke så mye peil på menneskefordøyelse…. men jeg brukte ofte å blande inn kli i kraftforet til hestene for å øke matlysten og spisinga demmes….
  Det er kanskje litt underlig om det samme produktet skulle vere «slankekost» hos menneske ? Kli i seg selv har jo ikke så mye næring kanskje men det er veldig appetittvekkende hos hester iallfall….

 4. Bergen sier:

  Meget interessant. Må høre med legen om det.

  Kli skal være den reneste formen for fiber som er lett tilgjengelig for oss i hverdagen, og fiber skal jo i teorien øke methetsfølelsen. Men kanskje det er noe i klien som virker den andre veien også, i hvert fall for meg og hestene? Det der må jeg prøve å finne ut av.

 5. Catalyzator sier:

  *småflirer litt* 🙂 Hester er jo enkle dyr…. å det er jo menn også… *kremt kremt* :))))

 6. Solveigsin sier:

  Fiber gjør at maten går fortere gjennom tarmen, derfor vil du føle deg sulten fortere. Uansett er det sunnere å spise fiber enn loff.

 7. Bergen sier:

  Har i grunnen aldri tenkt på dem på den måten, men du har kanskje et poeng? Vil heller sammenlignes med hester enn med en del andre dyr jeg kan komme på i farten…

 8. Bergen sier:

  Jeg har jo lest litt om fiberens sunnhetseffekt, men en av disse skal jo være at man føler seg mer mett, og følgelig lettere kan kutte ned på kaloriinntaket. Det er her det krasjer litt med mine erfaringer. Dersom fiber gjør det vanskeligere å gå ned i vekt, i stedet for lettere, så må jeg vurdere å plassere det i kategorien «et onde» inntil jeg har kommet ned mot min vektmålsetning, så kan jeg heller begynne å tenke kreftforebygging (som jo fiber skal være bra for) o.l. da.

 9. Catalyzator sier:

  Hester er dessuten både vakre, snille og trofaste…. Jepp 🙂 det er nok en bra sammenligning med de beste av dere menn iallfall…. å kanskje du er en av de ? 🙂

 10. ARGUS37 sier:

  Det veille jo vært litt jævlig for det finnes jo «fiber» i det meste?

 11. ARGUS37 sier:

  Spøk til side: De sier jo at bl.a. havregryn representerer såkalt «langsomme karbohydrater». Heri ligger at nedbrytningen går langsommere og du skal føle deg mett lenger.

 12. Solveigsin sier:

  Lite fiber i loff, Argus. Og du Bergen, det er mer enn kreft fiber forebygger – divertikler bl.a.
  Jeg spiser et veldig grovt brød, som er likt dansk rugbrød, bare at det er min lokale baker som lager det. Det er ikke så kompakt som det danske eller tyske. To skiver, og jeg er mett. Du trenger sikkert fler.

 13. Bergen sier:

  Jeg er noget innhabil til å gjøre den typen vurderinger, men jeg håper da alikevel det, i hvert fall at jeg kommer et stykke opp mot mitt eget potensial.

 14. Bergen sier:

  Dog i varierende mengder

 15. Bergen sier:

  Deter teorien ja, men je undres når den tilsynelatende ikke funker på meg. Merkelige greier.

 16. Bergen sier:

  Det er det som er problemet. Jeg blir ikke like mett av den slags som teorien skulle tilsi, og det er i grunnen det jeg prøver å finne ut av hvordan kan henge sammen. Lurer derfor som sagt på om det kan være individuelle variasjoner, f.eks. i fordøyelsessystemet, som kan påvirke sammenhengen mellom fiberinntak og metthetsfølelse?

 17. sori sier:

  Jeg tror absolutt du er inne på noe rett og slett fordi du har empiri på det, du har erfart at du fungerer annerledes og da gjør du jo det! Jeg har etter ett år med endring i kosthold gjort med samme erfaring som deg med epler, jeg kan ikke spise eple uten å bli super super sulten, og effekten er umiddelbar! Dette gjelder også pasta, fiberholdig eller ikke..Grovere ting som korn og brød derimot har jeg ikke samme erfaring som deg med. Godt du har funnet ut av det, da..det har jo definitivt funket! 😉

 18. Bergen sier:

  Observasjonene har jeg gjort ja, og jeg er typen som synes det er en bedre strategi å tilpasse kartet til terenget enn omvendt. Det er nok en del av oss som sliter med epler. Greit å vite at en ikke er alene med pastautfordringer heller, selv om jeg for min del gjerne får enda større utfordringer med f.eks. ris. Når en respekterer kroppens signaler og tar hensyn til det funker det jo rimelig bra, så jeg får fortsette med det.

 19. aanana sier:

  Er det da ikke slik at da du spiser dette at det forbrennes fortere i kroppen og at du da blir sulten fortere?

  en feks.. Loff.. som forbrennes omtrent ikke..

  hvor lang tid etterpå blir du sulten? en halvtime, time eller to?

  jeg regner jo med at du spiser hver 2, 3 time nå som du driver på med rett kosthold.

 20. Bergen sier:

  Går sjelden over tre timer mellom hvert måltid ja, ofte ikke mer enn to. Med fiberrike produkter hender det at jeg er godt sulten igjen etter en halvtime til en time, noe som er nokså kjapt i forhold til proteinrike produkter.

  Tror teorien på loff er at det som er av kalorier der tas veldig kjapt opp i blodet, mens fiberrike produkter, som jo som regel er grovere og har bra innslag av trege karbohydrater, tas opp og forbrenner saktere.

 21. Tone Pedersen sier:

  Hei! Søkte på ordet fiberintolreanse og kom til siden din! Synes det er interessant informasjon du deler. Selv har jeg problemer med karbo-rik kost og har i det siste fattet mistanke mot fiber. Jeg kan ikke spise mel, da det er et protein i melet som jeg ikke kan bryte ned, derfor spiser jeg glutenfritt når jeg trenger det. Jeg har imidlertid fjernet mel/brød/korn fra min kost. MEN jeg opplever nå at råe grønnsaker (særlig blomkål og brokkoli) også gir meg negative symptomer. Jeg etser liksom opp som en gjærdeig (vann i kroppen?). Jeg har også prøvd ulike pulver i forbindelse med trening, men disse «tåler» jeg heller ikke, og disse inneholder jo fiber! Jeg fikk god hjelp i et proteinrik diett. Mye kjøtt, fisk, egg og det sunne fettet som er i (usaltet)nøtter, avocado osv. Dersom jeg trenger grønnsaker må de være kokt, gulrot derimot går bra rå! Merkelige greier, men jeg håper jeg snart er til bunns i dette.

 22. Bergen sier:

  Interessant å lese det du skriver. Selv klarer jeg rå gulrot i revet tilstand, f.eks. som tilbehør til fisk, men ikke i hel vare, så den må tygges mye. Merkelige greier. Legen min lurer på om det kan skyldes en lett irritabel magesekk, som reagerer med en irritasjon som hjernen oppfatter som sult når den får for fiberrike produkter, eller annet som trenger hard bearbeiding.

  Inntil legevitenskapen finner ut av den slags får jeg finne ut selv hva som funker og ikke for meg, og stole på min egen erfaring. Høres ut som du må gjøre litt av det samme.

 23. nalleballe sier:

  Nei, det er ikke noe som heter fiberintoleranse.

  Fiber er noe av det sunneste du kan spise. Og det hjelper på fordøyelsen.

 24. Bergen sier:

  Kanskje legene bare ikke har funnet fiberintoleransen enda? All vitenskap er midlertidig kunnskap, dukker alltid opp noe nytt der fremme.

  Når vitenskapen ikke stemmer med virkelighten, slik jeg tydelig erfarer den, velger jeg å stole på virkeligheten. Enkelt og greit 🙂

  Når andre sitter med lignende erfaringer i tillegg blir jeg enda tryggere i min sak.

 25. nalleballe sier:

  Forstår ikke hva folk skulle reagere på fiber for, sett ut fra kjemisk komposisjon.

  Ved f.eks laktoseintoleranse mangler man et enzym for å splitte et laktosemolekyl.

  Det finnes ingen likhetstrekk.

 26. nalleballe sier:

  I glansdagene slapp man også error-meldingene. Fikk ikke opp linken.

 27. nalleballe sier:

  Beklager, feil kommentar. Likevel gyldig som faen.

 28. Bergen sier:

  Det er visst dog ikke helt uvanlig at folk gjør nettopp det. Det er en helt annen prosess enn ved f.eks. laktoseintoleranse, men det har i hvert fall skjedd med mange nok til at legen min forklarte det som en «naturlig variasjon» som enkelte av oss opplever. Det skal, så langt de vet, primært dreie seg om at enkelte typer fiber skaper en irritasjon i magesekken. Og man vil jo ikke gå rundt og væfre irritabel på innsiden… 🙂

 29. Anonym sier:

  Ja det finnes, jeg har fiberintoleranse. Var syk i 3-4 mnd og legene fant aldri ut noen ting. Inn og ut på sykehus og legekontor! Fikk tilslutt denne diagnosen og hundre andre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s