Prisen for å gå ned i vekt


En gang trodde folk at man kunne løse vektproblemer ved å skjerpe seg, og bare spise mindre. En gang trodde de også at jorden var flat. Folk har trodd mye rart. Men når 95% av de som prøver å gå ned i vekt går opp igjen, begynner de fleste å skjønne at det ikke er nok å skjerpe seg. Tiltakene som må til for en del av oss koster innimellom penger, Hvor mye dreier dette seg egentlig om?

Å redusere volum på matinntaket kan nok være en viktig komponent for mange overvektige, men isolert sett er det et virkemiddel som har vist seg å funker dårlig for de fleste som har slitt med seriøse vektproblemer. For min del har jeg vært nødt til å endre matvaner. Jeg har sikkert halvert kaloriinntaket mitt, men sunne matvarer koster ofte mye mer enn usunne matvarer. Den billigste måten å leve på med et normalt norsk kosthold er jo Grandiosa, potetgull, kjøttdeig, pasta, ris og poteter. Jeg har måttet forlate det kostholdet, og det har kostet meg en merutgift på rundt 2000 kroner per måned i mat.  Kyllingfilet, karbonadedeig og fisk koster mer enn de ovennevnte matvarene. Når en i tillegg skal prøve å spise sundt på restaurant et par ganger i måneden blir det fort dyrt. Så når jeg sammenligner med tidligere matbudsjett koster denne livsstilen meg altså ca. 24000 kroner i året.

Trening koster også penger. Man kan jo løse noe av treningsbehovet ved gåturer o.l., men skal man trene over tid er det viktig å finne treningsmetoder som en faktisk trives med. 10 gåturer i uken kan kanskje funke for noen, men ikke for meg. Treningsutgiftene mine for 2006 fordelte seg sånn noenlunde som følger:

 • Svømming: kr. 14.000,- (billetter + kjøring til og fra svømmehaller)
 • Badminton: Kr. 2200,- (baneleie for 39 økter)
 • Tennis: kr. 4000,- (kursavgift for å lære greiene, pluss baneleie for 17 økter utenom kurset)
 • Utstyr til de ovennevnte aktivitetene: ca. kr. 5000,-

Totalt: ca. kr 25.000,-

I tillegg har det vært lege-, manuellterapeut- og medisinutgifter på over kr. 10000,-, bl.a. for å behandle idrettsskader underveis, så jeg kunne fortsette å trene. Vektklubbmedlemskap på 600 krone, og diverse andre småutgifter hører også med.

I et års perspektiv koster altså vektnedgang med de metodene jeg har benyttet, for en person på min størrelse, over kr. 60.000,- . Det er jo en del penger. Jeg er glad jeg har hatt en god lønn. Jeg regner med å gå ned i lønn til neste år, og vil da trolig ikke ha råd til å opprettholde alle utgiftene på dette nivået. Jeg får håpe at det ikke blir nødvendig, men tallene så langt i 2007 er ikke så langt unna dem for 2006.

Prisen er verdt det, så jeg skal ikke klage. Men jeg synes det er synd hvis privatøkonomien hindrer andre i å gå ned i vekt. Håper ikke det gjelder så mange.

Reklamer

Om Bergen

Weight loss blogger - gone down from 185 kg - working on staying down...
Dette innlegget ble publisert i økonomi, slanking, Trening, vektreduksjon. Bokmerk permalenken.

22 svar til Prisen for å gå ned i vekt

 1. Etula sier:

  Kostnaden på fritidsaktivitetene (treningsutgiftene) kan reduseres til 1000 kroner om du kjøper deg et par ordentlige joggesko og løper ut i marka/fjellet.

  Det trenger ikke å være så dyrt.

 2. Bergen sier:

  Som sagt i innlegget over, så nytter det ikke for meg med 10 slike økter i uken. Skal jeg lykkes over tid må jeg trene variert, og med ting jeg trives med. Har nesten 50% av all treningen min knyttet til gå- og/eller løpeturer, og tror nok ikke jeg kan øke til noe mer enn det.

 3. Etula sier:

  Såpass. Syns det var utrolig dyrt. Her klager regjeringen på at folk blir større og større, å så koster det så ufattelig mye å holde på med slike aktiviteter.

 4. Mirabai sier:

  Helt enig, det er dyrt, men om sommeren kan du jo spille badminton/tennis ute og svømme ute i tillegg til alle andre fritidsaktiviteter. Jeg syns det er beundringsverdig jeg at du har gjort en så grundig jobb for å gå ned. Jeg er også meg i vektklubb, men jeg trener kondisjon og styrke på treningsenter i tillegg til en gåtur hver kveld. Det er nok veldig lurt av deg å holde på med så mye forskjellig.

 5. Bergen sier:

  Koster en del hvis man skal holde på med så mange av dem ja. Mulig det hadde vært samfunnsøkonomisk gunstig å la legene ha litt muligheter til å skrive ut tenniskurs og gratis svømming til folk

 6. Helen of Toy sier:

  hvis de sunne matvarene hadde vært billigere, er det vel mindre sjanse for at folk blir overvektige sånn til å begynne med?

 7. Bergen sier:

  Har prøvd meg på tennis ute et par ganger nå ja. Er jo litt billigere. Treningsstudio funker for meg de to gangene i uken jeg gjør det fast, men tror ikke det er fornuftig å strekke det til mer enn det. Blir fort lei den slags. Så jeg får betale prisen så lenge jeg kan, og fine de smarteste løsningene når jeg har mulighet til det.

 8. Bergen sier:

  Det hadde i hvert fall vrt enklere å gjøre sunne valg i hverdagen. Vanskelig å si sikkert at folk hadde gjort det, men jeg ville jo tro det. Hvorfor velge kjøttdeig hvis karbonadedeigen bare er litt dyrere?

 9. blaablomst sier:

  jeg forstår frustasjonen din, men likevel må jeg si meg spesielt overrakset over merutgiftene i forhold til mat. jeg har selv gått ned snart 16 kg siden begynnelsen av desember. jeg og samboeren er vel nokså enige om at vi ikke har brukt noe særlig mye mer på mat. men nå skal det sies at vi fra før spiste mye sunn mat, bare for store porsjoner. uansett så er poenget mitt at du må ikke nødvendigvis kjøpe f.eks. karbonadedeig i stedet for kjøttdeig. jeg har ikke kjøpt en pakke karbonadedeig enda, pga prisen. men jeg bruker heller mye mindre kjøttdeig enn før (200 gr til en middag til oss to), evt. erstatter med andre billigere matvarer. f.eks. bønner. prøv bønner i tacoen i stedet for kjøttdeig – dødsgodt. poenget mitt er en må ikke leve slavisk etter det som vektklubb sier, tilpasningene er mulige 🙂 lykke til videre!

 10. Bergen sier:

  Kjøttdeigen holder jeg meg nok unna uansett. Det er 84% mer kalorier i kjøttdeig enn i karbonadedeig, og fettprosenten av kaloriene er mye nesten tre ganger så høy. Beregner ca. 100g karbonadedeig på en porsjon, så vi har sikkert de samme mengdene. Har eksperimentert litt med bønner og linser, da dette jo er rimelige proteinkilder. Kommer nok til å prøve mer på den fronten. Har ikke kommet i mål der enda, selv om jeg har kommet frem til noen oppskrifter med linser som er veldig bra. De rent vegetariske rettene funker ikke så bra som jeg skulle ønske, men å erstatte 30-50% av kjøttet med linser eller bønner synes å funke bra. Må finne billigere måter å få gjennomført dette kostholdet på etter hvert.

 11. Du kan gå turer i skog og mark. Du har joggebane rett utfor døren din, ja tilogmed sykkelbane. Så er det jo utallige måter å trene på i hjemmet, uten at man må ut døra.

  Dette er bare nok et patetisk forsøk fra feite folk til å få andre til å synes enda mere synd på dem. Og selv om noen av de feite fortjener delvis sympati fordi at de ikke kan noe for det, så er det en god del som rett og slett spiser formye, og det av feil type mat. Disse fortjener ikke mere sympati en røykerene.

 12. Bergen sier:

  Anbefaler at du leser innlegget før du kommenterer det. Temaet om jogging o.l. er beskrevet der.

  Din tolking av mine motiver blir jeg heller ikke overbevist av. Hva er det de sier i USA? «Don’t judge others by your own standards»? Et godt råd.

  Du står selvsagt fritt til å dele ut sympati til dem du ønsker, og la være til dem du ikke ønsker å gi det til.

 13. Men jeg kan ikke dele ut det omvendte av sympati?

  Videre så nevner du jogging, ja, men det var vel ikke det som helt var poenget?

 14. Bergen sier:

  Poenget er at hvis man skal trene mye over tid, trenger man å finne treningsformer man trives med, og i tillegg å sørge for at man får nok variasjon i treningen. Da holder det kanskje med jogging, fjellturer og sykling for noen. For andre er ikke dete tilstrekkelig. For mange av oss medfører behovet for å finne både variasjon og trivsel i treningen at vi ikke bare kan bruke de billigste metodene, hvilket igjen medfører utgifter.

 15. «For mange av oss medfører behovet for å finne både variasjon og trivsel i treningen at vi ikke bare kan bruke de billigste metodene»

  Det finnes nok variasjoner av gratis trening. Så er det jo mye billig treningsutstyr som du kun trenger å betale 1gang for. Så du har ingen unnskyldning der.
  Og trivsel? Det er vel ikke så mange som trives med å trene (selvfølgelig er det enkelte som er avhengig av stoffene som produseres under trening og derfor blir trenings narkoman i sin rette forstand), men selvfølgelig; du er feit og da skulle det jo bare mangle om ikke treningen var trivsomt?

 16. Imm0rtal sier:

  Jeg syns det er en investering å
  spise sunt og trene. Tenk på at du
  faktisk antakelig gir deg selv
  et par år ekstra å leve! Er ikke DET
  verd prisen??

 17. Bergen sier:

  Hvem har snakket om unnskyldninger?

  Det er nok mange som trives med å trene. Selv synes jeg f.eks. det er en fornøyelse å spille tennis, og i en viss grad også badminton. Da legger jeg disse inn i treningsprogrammet. Jogging og treningsstudio er mindre lystbetont, og gjøres mer på vilje. Regner ikke med å fortsette med disse resten av livet, men vil trolig være fornøyd med å holde ut med dem i et år. De treningsformene jeg trives med, er det som er realistisk mulig p ta med seg videre.

 18. Bergen sier:

  Vi er nok enig om det.

 19. Trening koster – ja, men dette var da dyre alternativer!? Og forøvrig kjøper jeg ikke regnestykket ditt på mat. Må gå an å redusere inntaket av dritt og erstatte det med sunn kost, uten at det koster deg 2000 mer pr mnd?

  Men uansett så er det et valg du selv tar, om du vil være overvektig, med nedsatt livskvalitet, større sjanse for sykdommer og kortere liv. At du misbruker mat får ikke de samme følgene som for en som misbruker alkohol.
  Samfunnet er mer vennlig innstilt til fedme enn alkoholisme.

  Uansett, lykke til. Og se heller på utgiftene som en investering i det viktigste du har, din egen kropp.

 20. Bergen sier:

  Spesielt svømmingen er et dyrt alternativ, og det er nok knyttet noe til at jeg i deler av 2006 bodde i «distriktsnorge», og hadde meget dyre transportutgifter hver gang jeg ville komme meg i en svømmehall.

  Fordyringen av kostholdet har jeg regnet ut ved å sammeligne dagens kostholdutgifter med det privatøkonomiske regnskapet jeg førte i noen måneder for et par år siden. Når man ikke tåler for mye karbohydrater og samtidig skal spise sunt blir det nok fort dyrt ja.

  Jeg tåler disse utgiftene fordi jeg har en lederjobb med god lønn, men det hadde vært vanskeligere, som singel, å gjennomføre dette prosjektet på samme måte med en lønn på 300.000,- i stedet. Derfor synes jeg det kunne være en fordel om leger hadde noen virkemiddel for å gjøre dette lettere for personer i en litt mer vriene økonomiske situasjoner enn meg. Det tror jeg nok samfunnet kunne tjent på over tid.

 21. Irminsul sier:

  Helt enig med deg! Jeg har også lagt merke til at matutgiftene har gått opp. Brød (som jeg for tiden ikke spiser) er jo billigere enn mye annet, og det er mye billig ellers i «karbohydratgenren» der ute, ting man bør unngå å spise. Ellers skjønner jeg godt at en som trener så mye som du må variere treningen, muligheten for skader er jo også større når man trener for ensidig. Trening er jo veldig viktig når man skal gå ned. Har merket selv at ting går utrooolig tregt når man ikke trener, har hatt flere eksamener i det siste (=lite tid), og merker at farten på vektnedgangen er skrudd veldig ned.

 22. Bergen sier:

  Karbohydrater og mettet fett koster nok mindre enn proteiner ja, så skal man redusere på dette må man desverre påregne økte utgifter.

  Variasjon i trening er nok en forutsetning for å unngå skader for oss vanlige mennesker. Legen min sa at når man vil ha idrett til hele folket må man også ta med idrettsskader til hele folket. Jeg har hatt slike skader knyttet til gåturer/jogging og svømming, og kan derfor ikke gjøre for mye av dette.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s