Chili con Carne – godt for både kroppen og kloden


Jeg har drøyt 50 hjemmelagede oppskrifter liggende inne på VK-siden min. Noen av dem finner veien ut hit. Normalt skal en oppskrift ha gjennomgått ganske nøye kvalitetssikring før den havner her, der jeg har laget den flere ganger (og eksperimentert litt for å sjekke ut forbedringspotensialet), og som regel også servert den til andre for tilbakemeldinger. Men søndag prøvde jeg meg på en ny rett som satt så bra på første forsøk at jeg gjør et unntak og legger den ut allerede nå: Undertegnedes Chili con Carne.

Skal man lage Chili con Carne trenger man bønner og kjøtt. Jeg brukte på søndag svarte bønner, og la en pakke (500g) i bløt over natten tidligere i uken. Dagen etterpå kokte jeg dem i en drøy time med litt kalvebuljong i vannet. Sluttproduktet blir ca. 1200g kokte bønner (greit å vite hvis man skal bruke hermetiske bønner i stedet). Disse lå så i en pose i kjøleskapet og ventet på at jeg hadde lyst til å bruke dem. Denne lysten inntraff altså på søndag. I gryten havnet da:

 • 425g løk (2 store), hakket i middels store biter
 • 400g karbonadedeig
 • 250g sjampinjong (ferske, hver sjampinjong delt i 4-6 biter)
 • 1 pose franske grønsaker (500g Findus, satt sammen av paprika, squash og aubergine) 
 • 2 ferske røde chili, rensket for frø og finhakket.
 • Salt
 • Pepper
 • Litt grillkrydder
 • 2 bokser hermetiske tomater med hvitløk (Eldorado)
 • 1 boks hermetiske tomater, skivet, Mexican style (S&W)
 • 150g Sweet chilisaus (Thai delight)
 • De svarte bønnene (500g tørr vekt, ca. 1200g kokt)

Når dette hadde fått koke lenge og vel tilsatte jeg 1 stk fersk Mozzarella light (125g – Linessa, kjøpt på Lidl), skivet, og lot denne smelte i gryten.

Denne chilien smakte aldeles fortreffelig. Jeg delte gryten i 10 porsjoner, hvilket gav litt mer enn 300g, og ikke mer enn 282 kcal per porsjon. Det betyr at man kan spise nesten fem sånne porsjoner for å få i seg like mange kalorier som i en Grandiosa!

Bønner og linser brukes jo som proteinkilde, i stedet for kjøtt, både blant folk med lite kjøttilgang og blant bevisste vegetarianere. Jeg prøvde meg litt på vegetarianersporet og fant ut at det ikke er noe for meg. Men jeg kan godt bytte ut en del av kjøttet i en rett med bønner eller linser, og synes at den smaker like godt. Det skal jo være sunt (mindre fett og mer fiber), i tillegg til at det er både miljøvennlig og økonomisk (den halvkiloen med tørre bønner kostet bare 20 kroner, og erstattet for min del 6-800g karbonadedeig).

Jeg brukte ca. 2 timer fra jeg steg inn på kjøkkenet til denne gryten var ferdig, men da laget jeg jo også en tacogryte ved siden av samtidig, så jeg kunne sikkert gjort det på en del mindre tid.

Reklamer

Om Bergen

Weight loss blogger - gone down from 185 kg - working on staying down...
Dette innlegget ble publisert i mat, oppskrift, slanking, sunn. Bokmerk permalenken.

11 svar til Chili con Carne – godt for både kroppen og kloden

 1. Lenesim sier:

  Dette så godt ut. Smaker med litt spicy mat på sommeren. Jeg har laget chili-con-carne suppe en gang – og den var også god.

 2. btidag sier:

  denne retten er god….

  tror larien ville blitt glad for oppskriften :))

 3. Bergen sier:

  Tror dette blir en klassiker på min meny i hvert fall. Har allerede bestemtmeg for å invitere noen folk på kvelds en kveld i den nærmeste fremtid, og ha denne herligheten på menyen.

 4. - sier:

  Jeg elsker sånn type mat, men ikke magen. Flatulens, jeg sier ikke mer.
  Dette er hva jeg kaller musikalsk mat. Vil tro det ikke er noe sjakktrekk å spise bønnegryte og sånt for statsministeren før nyttårstalen.
  Dessuten må man finne meg i å se gravid ut i et par timers tid, samme gjelder brokkoli. Men godt er det utvilsomt.

 5. Bergen sier:

  Det er nok litt individuelt hvor mye bønner man tåler før man opplever at tarmsystemet går bananas. Jeg tåler den konsentrasjonen som er til stede i denne gryten, men sliter hvis det blir noe særlig mer.

  Serverer forøvrig gjerne denne til Jens før han skal på med talen sin om noen måneder. Litt ekstra underholdningsinnslag i den hadde ikke vært dumt…

 6. Bergen sier:

  Jeg er helt enig med deg i din vurdering av retten :-). Er dog litt mer usikker på hvem larien er…..?

 7. Bergen sier:

  Takk for det. Hun kjenner jeg jo til. Tok henne bare ikke på fornavnet.

 8. Ann-Kristin sier:

  Nam… så godt ut! Har dårlig erfaring med chiliconcarne fra hybellivet… men den var ferdig på boks, og smakte IKKE godt! Tror jeg må prøve denne!

 9. Bergen sier:

  Har også smakt Chili con Carne på boks. Det var en nesten traumatisk opplevelse. Dette er noe heeeeelt annet! 🙂 (Håper jeg?)

 10. Jeg kopierer denne oppskriften, inn på et innlegg jeg har som handler om mat :O))

  Den så knallgod ut…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s