Lavere matvarepris – mindre overvekt?


På torsdag lanserer KIWI et nytt prinsipp. Fra denne dagen, og ut året, vil de selv betale momsen på frukt og grønt, og kundene vil slippe dette. Resultatet blir et prisfall på disse varene på 14% (i hvert fall i teorien). Vil den slags grep føre til et sunnere kosthold for folk flest, og lavere helseutgifter for samfunnet på sikt?

http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=167251

Min personlige erfaring er at pris spiller inn på hva jeg velger å putte i handlekurven. Jo billigere grønnsakene er, jo mer kjøper jeg av dem, og jo større andel av min kost utgjør dem. Jeg kjøper praktisk talt aldri grønnsaker til over 40 kroner per kilo, og kjøper klart mest av de som kiloprises fra 15-30 kroner. Salat kommer f.eks. som regel alltid over denne streken, og forekommer nesten aldri i mitt kjøleskap. Frosne grønnsaker strekker jeg meg til 45 kroner kiloet for, men passerer det 50 er det også utelukket. Når grønsakene kommer på tilbud kjøper jeg ekstra, og med ekstra grønnsaker i huset blir også ekstra grønnsaker brukt. 

Artikkelen på VG-nett refererer til forskning som tyder på at dette ikke bare gjelder meg.  Geir Wæhler Gustavsen, forsker ved Norsk Institutt for Landbruksøkonomisk Forskning (et utrolig tungvint navn!) viser til forskning som beregner at med 10% prisreduksjon på frukt og grønt vil forbruket øke med tilsvarende 10%. De som spiser mye grønnsaker fra før vil spise enda mer, og de som spiser lite fra før vil også øke inntaket. Han har derfor tro på denne typen tiltak.

KIWI oppfordrer staten til å ta over deres initiativ etter hvert, og fjerne momsen på frukt og grønt helt. Jeg håper de lytter til ham, og tror det på sikt vil færre til et både slankere og sunnere Norge.

For min del betyr det at jeg avleger KIWI et besøk i den nærmeste fremtid for å se hvordan prisene deres nå blir etter torsdagen. Jeg kjøper jo mye på Lidl, og leter etter grønnsakstilbud på den andre butikkene innenfor gangavstand fra meg (Mega, Spar, Safari og Rimi), men nå skal Kiwi få en sjanse også, selv om det betyr at jeg må ut med bilen på handletur.

Reklamer

Om Bergen

Weight loss blogger - gone down from 185 kg - working on staying down...
Dette innlegget ble publisert i matvarepriser, moms, slanking, sunnhet. Bokmerk permalenken.

28 svar til Lavere matvarepris – mindre overvekt?

 1. Mirabai sier:

  Jeg digger Kiwi, og dette skader definitift ikke. Vi tjener ofte penger på å handler nektarinkurver siden du får dobbel pris tilbake om du finner noe som ikke er fint. Da kan du jo spise nesten hele kurven før du returnerer den. Du finner aldri en kurv, der alle fruktene er fine. Jeg gleder meg til torsdag, dette var et supert tiltak og tror det slår ann.

 2. Bergen sier:

  Du, den var jo ikke helt dum 🙂 Jeg har ikke reflektert helt etisk over den enda, men den vaar ikke dum! Nektariner er jo en av de få fruktene jeg spiser – i hvert fall hvis jeg får dem modne.

  De har ikke samme prinsippet med en kurv med druer, har de?

  Tar nok en tur over til Kiwi på torsdag selv, eller like etter, hvis jeg ikke får rom til det akkurat den dagen.

 3. Mirabai sier:

  Joda, alle frukt og grønnsaker som du finner. Du kan faktisk plukke dem og gi dem i kassa og si de ikke er fine og få dobbel pris for dem, men jeg syns det er litt flaut. Men det gjelder altså alt grukt og grønt.

 4. Bergen sier:

  Jeg har jo sett den reklamen, men aldri tenkt på det på den måten. Hm, kanskje jeg bør tenke litt nå….

 5. Mirabai sier:

  Det burde du. Kjekt når det er litt lite penger på slutten av mnd 😉

 6. ARGUS37 sier:

  Det er selvsagt et godt tiltak fra KIWI, men selv ommdet koster kjeden 70-80 millioner kroner pr år, tror jeg det er litt forfeilet.

  Det ble gitt noen eksempler og ett var at kiloprisen på tomater kunne gå ned med ca kr 2,-

  Nå er det ikke ofte jeg kjøper tomater i kilovis. Kanskje 3-400 gram. Da snakker vi om et prisavslag på ca Kr 0,80 i min handlekurv. Det påvirker meg ikke i nevnverdig grad til å velge det ene fremfor det andre – dessverre.

 7. Bergen sier:

  Det vil nok sikkert variere litt individuelt. Jeg kjøper gjerne grønnsaker i kilovis, selv om jeh ikke gjør det med tomater. Men siden jeg lager opp store middager som jeg fryser ned i porsjoner, bruker jeg fort 3-4 kilo grønnsaker når jeg først står på kjøkkenet.

  I dag kom jeg over sjampinjonger til 16 kroner kiloen på Lidl – det ble en kilo, selv om det ikke var planlagt på forhånd. Dermed må jeg finne på noe lurt å lage med en kilo sjampinjonger i løpet av et par dager. Det mistenker jeg for å bli en sunn opplevelse 🙂

  Jeg er uansett veldig for at noen prøver dette prinsippet – å sette ned prisen på frukt og grønt, så får vi se om forskerne har rett eller ikke.

 8. Bergen sier:

  Hm, torsdag er jo på slutten av måneden… Ikke umulig at jeg kjøper en kurv med nektariner, men jeg kommer nok til å håpe at de er i fin form alle sammen, da jeg liker nektariner veldig godt. Men om de ikke er det, vel…

 9. nalleballe sier:

  Jeg tror nok det er større sjanser for å kjøpe frukt hvis det er god kvalitet på dem. Jeg ville heller gått innom ICA eller Coop Mega for eksempel. Der er det litt dyrere.

 10. Bergen sier:

  Kvalitet er viktig på frukt og grønnt. For meg er det veldigpraktisk. Jeg går på Lidl først, og kjøper det de har inne den aktuelle dagen med god kvalitet (av og til veldig bra, av og til høyst middelmådig). Hvis jeg trenger noe mer etter det (hvis jeg f.eks. ikke er fornøyd med kvaliteten på Lidl, eller de ikke har det inne) kan jeg ta turen rett over veien til Safari, eller ett kvartal bort til Rema 1000. Der finner jeg som regel det jeg trenger er til litt høyere pris. Jeg får til og med litt ekstra mosjon…

  Men siden Lidl er billigst på frukt og grønnt, går jeg alltid der først.

 11. Marit sier:

  Jeg er enig i at det bør iverksettes tiltak slik at folk spiser sunnere. Men jeg synes det er litt pussig at det alltid er slik at det som er nyttig/sunt må være billig for at folk skal gjennomføre. Det er godt mulig at det er det som skal til og det eneste som virker…men jeg liker ikke helt den holdningen som er sånn at folk helst bare vil bruke penger på det som er gøy og ikke det som er nyttig. Dette ser vi igjen i alle mulige debatter; spesielt når det gjelder sunnhet og helse. Feks at skoleungdom MÅ få mat på skolen, at det er urettferdig at det er dyrt å gå til tannlegen o.l. Jeg tror at mange har råd til det man vil ha råd til. (legg merke til at jeg skriver mange og ikke alle, jeg er selvfølgelig klar over at noen sliter med økonomien) Men mange har også en oppfatning om at det som er nyttig og bra for oss skal være billig, fordi det også på noen vis er litt kjedelig. Vet ikke om dette «maker sense» for noen. Jeg innså imidlertid at jeg følte meg «rik» da jeg alltid kjøpte vårløk (19 kr for en liten bunt) uten å vurdere prisen. Dette skjedde etter at jeg hadde begynt å jobbe og ikke lenger levde på studielån.:)

 12. Marit sier:

  Hva slags frosne grønnsaker koster over 50 kroner kiloet? Nysgjerrig…

 13. Stillcrazy sier:

  Hei! Leste også det med prisene på grønnsaker på Kiwi igår! Jeg synes det er et fint tiltak, ikke akkurat de 2 kronene du sparer per kilo, men at de bryr seg om helse og kosthold generelt. Selvfølgelig forstår jeg at de først og fremst gjør dette for å tjene penger, og det tror jeg også de kommer til å gjøre i det lange løp. De satser på det som kundene vil ha og opptrer troverdig synes jeg. Min nærmeste Kiwibutikk har meget god kvalitet på frukt og grønnsaker, den garantien med at du får dobbelt igjen hvis du finner noe dårlig eller noe som er gått ut på dato er fin. Selvom vareutvalget ikke er det mest spennende, kan man kjøpe basisting her. Disse tiltakene rettet mot forbruker, gjør at jeg går oftere på Kiwi enn andre steder.

 14. Vektklubber sier:

  Hei.. Hvis jeg hadde bodd i Bergen hadde jeg hatt stor glede av å gå denne turen http://www.bergen-tur

  Har du gått den? Har hørt at en hver bergenser med litt respekt for seg selv har gått denne turen. Hvis jeg forutsetter at du er en bergenser med respekt for deg selv bør du gå den?

 15. Bergen sier:

  Jeg mener det ikke er noen annen vei ned i vekt enn å prioritere så hardt som det trengs økonomisk for å klare det.

  Fra et samfunnsperspektiv tror jeg likevel det er smart å legge til rette for at de sunneste valgene blir enklest mulig å ta, da jeg tror flere vil ta de sunne valgene hvis det blir enklere. Overvekt er f.eks. mer utbredt i samfunnsgrupper med laver inntekt enn i de med høyere, noe som kan indikere at økonomi også spiller en rolle her.

  Men uansett hva myndigheter og næringsliv gjør, så må disse valgene fortsatt tas, og det er ingen selvfølge selv om grønsakene blir billigere.

  Jeg tenker derfor at jeg som individ må ta ansvar for mitt liv i møte med den virkeligheten jeg treffer på, og la være å skylde på f.eks. matprisene for min overvekt. Men som samfnnsdebatant og «politiker» kan jeg prøve å påvirke samfunnet i retning av at de sunne valgene blir lettere å ta, da jeg tror det vil føre til at flere tar dem.

 16. Bergen sier:

  7-fjellsturen er ikke for Bergensere med respekt for seg selv, men for Bergensere i meget god form. 4-fjelsturen er nok litt mer overkommelig, og det er ikke umulig at jeg prøver meg på den en gang, men fortsatt snakker vi nok om et mindretall av Bergenserne som gjennomfører dene prøvelsen.

  Turen alle Bergensere med respekt for seg selv må ta er derimot turen «over vidden», fra Fløyen til Ulrikken. Som Bergenser med respekt for meg selv har jeg selvssagt gått denne, selv om det begynner å bli ikke så rent få år siden….

  Noen andre ting Bergensere med respekt for seg selv må gjøre er: Ake ned fra Fløyen på rompeakebrett/plastpose på vinterstid, besøke dyremuseet (Naturhistorisk museum) og besøke Akvariet. Videre bør man oppleve å stå på en fullsatt Brann Stadion og synge «Nystemten» (Jeg tok min nystemte sitar i hende, o.s.v.). Ja, og så bør de kanskje ligge unna Torget Music Pub…

 17. Bergen sier:

  Det er en del wokblandinger som koster 29 kroner eller mer per 500g. de ligger jeg fint unna.

 18. Bergen sier:

  Jeg liker butikker som selger sunne matvarer billig, og går som regel alltid først på disse hvis jeg kan velge, og supplerer heller med andre ting fra andre butikker senere. Det er jo egentlig ikke en Kiwi innenfor gangavstand fra meg, men må jeg først ut å kjøre så kommer jeg nok til å legge turen innom dem på grunn av denne typen tiltak.

 19. MissTella sier:

  Kiwi har tatt tak for å belyse noe veldig viktig, og det synes jeg er flott.

  Årevis med arbeid mot staten for å få reduserte avgifter på sunn mat har dessverre foreløpig ikkke ført frem.

  Staten selv ber handelen bære ansavar, så de slipper gi slipp på deler av sin elskede avgiftspakke.

  Handelen selv ( denne gang; KIWI) tupper staten bak og viser vei; «Sånn skal det gjøres».

  Brustad sier at staten kommer gjerne og driver reklame til alle i handelen som vil ta jobben og utgiften staten selv skulle tatt….
  Statens eget forslag var i sin tid; avgift på usunn mat slik at sunn mat TILSYNELATENDE blir billigere.(!!)

  Og slik danser vi rundt og rundt og rundt!

  Men for å komme til poenget; Ja, også hjemme hos oss blir vi sunnerer av billigere grønnsaker og Ja, vi skal handle på Kiwi!! 😀

 20. ARGUS37 sier:

  # 4B

  Men kjære deg, du spiser da ikke noe mer av den grunn?

  Ja, kjøp for all del grønnsaker i kilovis og lag 10 middager som du fryser ned, men disse middagene skal jo spises? Det betyr at du kjøper grønnsaker 10 ganger så sjeldent som en som handler daglig.

  Forbruk gjennom året blir dermed det samme.

  La gå at man gjennom året kanskje kommer ut billigere med KIWIS’s nye opplegg, men legg merke til at dette gjelder kun ut 2007. Vi snakker altså kun 3 måneders forbruk her.

  Og for meg er det øyeblikket som gjelder. Hva min handlekurv skal koste meg gjennom kassen der og da. OK,- 5 kilo grønnsaker i kurven da. Lar du dine handlevaner påvirkes for en 10’er totalt?

 21. Bergen sier:

  Min erfaring er at jo billigere grønnsaken er, jo mer fristende blir det å kjøpe dem, og jo større andel av min kost utgjør dem. Jeg spiser dermed mer grønnsaker, men mindre kalorier, enn når grønnsakene er dyrere. Når jeg kjøper grønnsaker i store kvanta blir effekten synligere enn i små kvanta, og effekten forsterkes for min del.

 22. Ikkeborg sier:

  Det hadde iallefall vært lettare og velg de sunnare matvaran vess alle de hadde vært billigare. Det skal ikke så mye for man plutslig betale masse for egentlig ikke så mye matvara nu.

 23. Bergen sier:

  Jeg synes det er et greit prinsipp som konsument/kunde å velge den butikken som er billigst på sunn mat. Dermed kan jeg bruke min forbrukermakt til å påvirke markedet, og det er jo fint, når staten ikke vil ta oppgaven.

 24. Bergen sier:

  Nei det trenger ikke være mye i posen for at den skal bli dyr, men heldigvis finnes det enkelte lyspunkt noen ganger.

  Dessvere er det lett å av og til fylle på med pasta, ris og poteter for folk som ikke får det til å funke bra med disse matvarene, da disse gir billig volum. Heldigvis liker jeg løk veldig godt, og akkurat det er jo nesten like billig som poteter:-)

 25. Mirabai sier:

  Argus
  Selv om det utgjør 2 kroner per pose tomater for din del, betyr jo ikke det at det er ubetydelig. Hvor mye «tjener» man på det i løpet av et år. Det er jo ganske vanlig at bla. studenter handler billig mat, som nudler og pizza, og om man kan få billig sunn mat, er jo det bare positivt. Man må jo begynne et sted, og dette kan jo være en start på noe som kan utvikle seg veldig positivt.

 26. Bergen sier:

  jeg håper du får rett Mirabai. det har vært noen positive signaler fra næringen på at de ønsker å satse på lavere pris på sunnere mat. Jeg håper de gjenomfører det, og at «snøballen begynner å rulle»

 27. Sylwester sier:

  KIWI har gjort en skikkelig PR-jobb og skapet blest om seg selv ved å gjøre dette.

  Når det er sagt så er jo de nåværende uten-moms-priser ikke garantert billigere enn andre butikker. Når f.eks. tomater kan variere mellom 12 og 30kr/kg i samme butikk så over relativt kort tid så gjelder det egentlig å sammenlikne prisene akkurat som før da 30kr – ‘moms’ er mye mer enn 12.

  Jeg tviler på at KIWI vil bruke med-moms-pris når de nå skal konkurrere og at prisene vil være ~ 14% lavere enn konkurrentenes priser.

 28. Bergen sier:

  Det er nok sant. For min del betyr dette at jeg gjør en liten ekstra innsats for å komme meg til en KIWI-butikk for å faktisk sjekke prisene. Ellers pleier jeg jo alltid å gå på Lidl først, hvor grønnsakene normalt er billigst, kjøpe det jeg finner der som jeg er fornøyd med kvaliteten på, og så ta turen og supplere på en dyrere butikk, som Coop Mega eller Safari. Men nå skal jeg altså prøve å få meg en tur til KIWI for å gi dem en fair sjanse, selv om de ikke ligger i mitt nabolag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s